nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: dirigent en pianist Ed Spanjaard, schrijver Tom Lanoye, beeldend kunstenaar en art director Brian Elstak, actrice Angela Schijf en acteur Jeroen Spitzenberger. Gastschrijver deze week is Mounir Samuel.

maandag 2 oktober

Dirigent van Het Orkest van het Oosten: Ed Spanjaard

Ed Spanjaard (68) is dirigent en pianist. Als gastdirigent trad hij op met orkesten over de hele wereld. Met ingang van dit seizoen is hij benoemd tot vaste dirigent van Het Orkest van het Oosten. Spanjaard was enkele jaren vaste gastdirigent van het Nederlands Balletorkest en het Limburgs Symfonie Orkest en leidde vrijwel alle Nederlandse orkesten. In 2002 was hij verantwoordelijk voor de muziek bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima en een paar jaar later trad hij op met zanger-dichter Spinvis. Bij de Nationale Reisopera triomfeerde hij met Wagners cyclus Der Ring des Nibelungen. Pieter van der Wielen spreekt met Ed Spanjaard. Kijk hier het gesprek terug.

Verhalen over moeders uit verschillende windstreken

Nadat documentairemaker Abdelkarim El-Fassi met de film en theatervoorstelling Mijn vader de expat het leven van zijn vader onder de loep nam, is nu zijn moeder aan de beurt. Toen ma naar Mars vertrok is een tragikomische voorstelling waarin verschillende verhalenvertellers over hun moeder vertellen. Verslaggever Nicole Terborg spreekt hem.​ Luister hier terug.

Open Kaart: componist Konrad Koselleck

Componist, arrangeur en pianist Konrad Koselleck is bandleider van de Koselleck Big Band, een jazzband die onder andere regelmatig te zien is in het Bimhuis. Hij begon op jonge leeftijd met trompet te spelen en studeerde af als jazzpianist en componist. Menigeen kent hem van zijn werk voor onder meer het Riciotte Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble. Deze woensdag treedt de Big Band op bij de officiële herdenking van de Bijlmerramp, die 25 jaar geleden plaatsvond. De band speelt dan de speciaal hiervoor gemaakte productie ‘Echo’s van de Bijlmerramp’. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Konrad Koselleck persoonlijke vragen over leven en werk. Luister hier terug

dinsdag 3 oktober

Tom Lanoye buigt zich over zuivering

Tom Lanoye (1958) schrijft romans, gedichten, toneelteksten, columns  en scenario’s. Twintig jaar geleden ging zijn spraakmakende stuk Ten oorlog in première. Dit najaar staat hij met een bijzondere solo-editie van deze marathonvoorstelling op het toneel. Bijna tegelijkertijd is zijn nieuwe roman Zuivering verschenen. Daarin gaat het om Gideon Rottier, een einzelgänger met een spraakgebrek en een uitzonderlijk beroep: hij maakt huizen schoon na brand, overstroming of zelfmoord. Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen voor Youssefs gezin. Lanoye woont afwisselend in Antwerpen en Kaapstad. Pieter van der Wielen spreekt met hem. Kijk het gesprek hier terug

The Years, na tachtig jaar eindelijk vertaald

Virginia Woolf, in 1941 op 59-jarige leeftijd overleden, kreeg naamsbekendheid door enkele modernistische meesterwerken als Mrs Dalloway, To the Lighthouse en Orlando. Met de actie Schwob zet het Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen elke maand een vergeten roman in de spotlights. Deze maand staat het boek De Jaren centraal, van de Britse schrijfster Virginia Woolf. Het boek kwam voor het eerst uit in 1937. En na tachtig jaar verschijnt er eindelijk een Nederlandse vertaling van The Years, genaamd De jaren. Anton de Goede spreekt met liefhebbers over deze titel. Luister hier terug

Open Kaart: gitarist Harry Sacksioni

Harry Sacksioni werd afgewezen bij het conservatorium, omdat hij zijn hand verkeerd zou houden tijdens het bespelen van de gitaar. Tegenwoordig wordt hij geroemd om zijn unieke wijze waarop hij gitaar speelt, en is de zogenaamde Sacksioni methode een begrip binnen de muziekwereld. Sacksioni treedt al meer dan veertig jaar op in binnen- en buitenland, heeft talloze albums gemaakt, en is al vijf jaar onafgebroken verkozen tot de Beste akoestische gitarist van de Benelux. In zijn nieuwe tour Once upon a Time brengt hij deels filmmuziek, eigen composities, en een aantal composities van zijn favoriete artiesten ten gehore. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Harry Sacksioni persoonlijke vragen over leven en werk. Luister hier terug

woensdag 4 oktober

'Tori-man' Brian Elstak

Brian Elstak (1980) is beeldend kunstenaar en art director met wortels in de hiphop, theater en kunstwereld. Zijn werk was te zien in het Stedelijk Museum, het siert albumcovers van menig Nederlands rapper en ook animeerde hij videoclips van internationaal bekende artiesten. Zijn stijl varieert van film-noir achtige tekeningen en kleurrijke korte animaties tot grote muurschilderingen. Brian vond het opvallend dat de hoofdpersonages uit de boeken die hij aan zijn kinderen voorlas, altijd wit waren. Hij besloot hier iets aan te doen: de verhalen die hij zijn eigen kinderen voor het slapengaan vertelt, heeft hij nu opgeschreven en geïllustreerd. Het is zijn eerste kinderprentenboek: Tori. Pieter van der Wielen spreekt met Brian Elstak. Luister hier terug.

Ode aan het manifest

De Dada-beweging, de futuristen en de Fluxus-kunstenaars: allemaal schreven ze een manifest met hun ideeën over kunst en de wereld. Flarden uit tientallen van die teksten zijn te horen in de film Manifesto met Cate Blanchett die vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen draait. Dat Cate Blanchett haar rollen in deze film fantastisch speelt, staat buiten kijf. Maar is de film nou een ode aan het manifest of niet? En waarom schrijven jonge kunstenaars tegenwoordig nooit meer een manifest? Daarover praat Tjitske Mussche met hoogleraar Moderne Nederlandse literatuur Yra van Dijk en Hanna Bervoets. Luister hier terug.

Open Kaart: fotograaf Sander Troelstra

Sander Troelstra laat in zijn werken portretten zien van kwetsbare mensen, mensen met een rafelrandje die soms moeilijk aansluiting in de maatschappij vinden en daardoor onzichtbaar raken. Onlangs portretteerde hij diverse Outsider kunstenaars. Deze portretten passen naadloos in het andere werk van Troelstra, en zijn onderdeel van zijn nieuwe tentoonstelling Nieuwe Meesters. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Sander Troelstra persoonlijke vragen over leven en werk. Luister hier terug.

donderdag 5 oktober

Angela Schijf brengt klassieke muziek en theater samen

Angela Schijf is actrice. Zij speelde hoofdrollen in films als Daglicht, Ik Ook Van Jou, De Eetclub en Van God Los en in televisieseries als Meiden van de Wit, Meisje van Plezier en Flikken Maastricht. In 2013 was ze te zien in de thriller Daglicht, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marion Pauw. Ze danste en zong de hoofdrol in de musical 42nd Street en stond op het toneel in producties als Momenten van Geluk en Glazen Speelgoed. Dit najaar gaat Angela Schijf samen met het Vivaldi Consort de theaters in met een bijzondere familievoorstelling waarin klassieke muziek en theater samenkomen. Imme Dros schreef hiervoor een spannend sprookje, geïnspireerd op De Vier Jaargetijden van Vivaldi. Pieter van der Wielen spreekt met Angela Schijf. Kijk het gesprek hier terug.

Speurtocht naar 'niet-bestaande' mensen

Fotograaf Anoek Steketee ging in opdracht van het Rijksmuseum op zoek naar staatlozen in Nederland: mensen zonder nationaliteit, zonder paspoort, die voor de wet niet bestaan, maar wel in ons land leven. Een jaar lang volgde ze twaalf van hen, die in een soort schemerwereld hun weg moeten zien te vinden. Het resultaat is vanaf morgen te zien in het Rijksmuseum. Verslaggever Jan Paul de Bondt volgde Anoek Steketee tijdens de opbouw van de expositie. Luister hier terug.

Open Kaart: schrijver Maartje Laterveer

Maartje Laterveer is journalist en schrijver, en schrijft het liefst over vrouwen en feminisme. Ze doet dit onder andere voor de Vogue, Opzij en Volkskrant Magazine. Maartje Laterveer heeft één roman geschreven, De mooiste kleur die niet bestaat. In haar nieuwe essaybundel, Vrouwen & Seks, schreef ze over de meest intieme en tegelijkertijd meest universele ervaringen van vrouwen en hun seksualiteit. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Maartje Laterveer persoonlijke vragen over leven en werk. Luister hier terug.

vrijdag 6 oktober

Jeroen Spitzenberger, held of moordenaar?

Acteur Jeroen Spitzenberger (1976) speelde in bioscoopfilms als Suskind, Alles is liefde, De tweeling, De dominee, Tony 10, Ja, ik wil en Een echte Vermeer. Hij was te zien in verschillende televisieseries zoals Divorce en Suspects. Dit najaar keert hij terug naar het theater waar hij samen met Johanna ter Steege en Clairy Polak in het stuk Terror speelt. Daarin dreigen kapers een vliegtuig neer te laten storten op Johan Cruijff Arena waar op dat moment een interland wordt gespeeld voor 54.000 mensen. Een F16 piloot besluit het passagierstoestel uit de lucht te schieten om de mensen in het stadion te redden. Maakt dat van hem een held of een misdadiger? Floortje Smit spreekt met Jeroen Spitzenberger. Luister terug.

Een stel verhalen

Een acteur die debuteert als schrijver, verrast z’n publiek. Hij of zij was toch acteur? Speelt ze nou dat ze schrijft? Moet hij zich niet bij z’n vak houden? Nu Tom Hanks debuteert met een bundel korte verhalen, maakt hij een uitstapje uit de wereld waar het publiek hem graag ziet. Schrijver, filmwetenschapper en regisseur Eric de Kuyper, betoogt in z’n laatste essay Het Samenspel van Dr. Jekyll en Mr. Hyde, dat acteurs bij uitstek geschikt zijn om literatuur te schrijven. Matthijs Deen zocht hem op om achter de vraag te komen of Tom Hanks een echte schrijver is, of dat hij er een speelt. Luister terug.