Nooit Meer Slapen

met o.a. Christiaan Weijts, de 'Atoomtop' in Den Haag en Mars Gremmen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Christiaan Weijts, de 'Atoomtop' in Den Haag en Mars Gremmen

Christiaan Weijts spreekt over zijn nieuwe boek 'Achternamiddagen', waarin Weijts zijn lezers rond leidt in zijn atelier. Op 24 en 25 maart is er de 'Atoomtop' in Den Haag. Wat zijn de consequenties van zo'n keuze voor de inrichting van een stad? Botte Jellema fietst met Francien van Westrenen van Stroom door de Haagse 'conflict'-gebieden. Verder bericht correspondent Katy Sherriff vanuit Sao Paulo over de populaire serie 'Telenovela Avenida Brasil' en schrijfster Elke Geurts leest een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. Ook gaan we op bezoek bij de Nijmeegse striptekenaar Mars Gremmen, die graag tekent op kleine vierkante memopapiertjes.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het schrijverschap van Christiaan Weijts

vanaf 00:02:31

Christiaan Weijts is naast romanschrijver ook columnist voor 'De Groene Amsterdammer' en 'nrc.next'. Met 'Achternamiddagen' leidt Weijts zijn lezers rond in zijn atelier. Hij demonstreert zijn technieken en wijst details aan bij uiteenlopende leermeesters als Nabokov, Hermans, Casanova en Roth. Tussendoor daalt hij af naar de bronnen van zijn schrijverschap. Een zelfportret in de vorm van lichtvoetige essays. Pieter van der Wielen praat met Christiaan Weijts over zijn schrijverschap.

The Good Cause, de gevolgen van de atoomtop

vanaf 01:12:30

Op 24 en 25 maart is er in Den Haag een nucleaire top waar grote wereldleiders samenkomen, de 'atoomtop'. Wat zijn de consequenties van een dergelijke keuze voor de inrichting van een stad? Kunst- en architectuurcentrum 'Stroom' vraagt het zich af in de expositie 'The Good Cause'. Botte Jellema fietst met Francien van Westrenen van 'Stroom' door de Haagse 'conflict'-gebieden.

De tekeningen van Mars Gremmen

vanaf 01:44:19

Afgelopen weekend werden in Gorinchem de jaarlijkse Stripdagen gehouden. In het kader daarvan is boven de Gorinchemse boekwinkel 'Cursief' nog tot eind deze maand een tentoonstelling te zien van Mars Gremmen. Hij is bekend van zijn strips voor onder meer 'Sjors & Sjimmie' en 'Eppo'. In Gorinchem exposeert hij vooral vrij werk: tekeningetjes die hij bijvoorbeeld maakt op memokubusblaadjes. Gijsbert van der Wal bekeek de tentoonstelling en ging daarna bij de striptekenaar op bezoek.