Nooit Meer Slapen

met o.a. Frank van den Engel, Geert Mak over Joseph Roth en Stroganoff

Nooit Meer Slapen

met o.a. Frank van den Engel, Geert Mak over Joseph Roth en Stroganoff

Documentairemaker Frank van den Engel vertelt over 'The Next Big Thing', zijn film over de internationale kunsthandel. Ook praten we met theatermaker Jeroen de Man, die het verhaal vertelt van de Stroganoffs in een solovoorstelling. Verder leest schrijfster Franca Treur een tekst die op de actualiteit is geïnspireerd, bericht correspondent Marte Kaan vanuit India over het werk van de Brits-Indiase schrijver Rana Dasgupta, en schrijver Geert Mak vertelt over de joods-Oostenrijkse schrijver en journalist Joseph Roth.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Frank van den Engel over de internationale kunsthandel

vanaf 00:02:45

Ondanks de wereldwijde financiële crisis blijven de prijzen voor hedendaagse kunst exploderen. Is kunst handelswaar geworden voor de superrijken? Documentairemaker Frank van den Engel maakte o.a. 'Photo & Copyright by G.P. Fieret' en ging met deze documentaire op onderzoek uit naar de transformaties in de kunstwereld en de gevolgen voor de kunstgeschiedenis. Pieter van der Wielen praat met Frank van den Engel over 'The Next Big Thing', zijn film over de internationale kunsthandel.

Joseph Roth: Hotelmens

vanaf 01:14:44

Ter gelegenheid van de herdenking van zijn vijfenzeventigste sterfjaar werd afgelopen week de Nederlandse afdeling van het Joseph Roth Genootschap gepresenteerd. Geert Mak schreef zich in als eerste lid en er verscheen het boek 'Hotelmens', met reportages en brieven van Roth waarin we Roth volgen als observator in de hotellobby, maar ook als gast in betere hotels, en ten slotte als haveloze emigrant. Anton de Goede praat met schrijver Geert Mak over het verschijnsel 'hotelmens' en over Joseph Roth.

Het verhaal van de Stroganoffs

vanaf 01:45:44

Stroganoff kennen we uit de keuken. Maar minder bekend is dat de Stroganoffs ooit de rijkste familie van Rusland vormden. Van de 16e tot de 20e eeuw was het invloedrijke adel. Jeroen de Man vertelt het verhaal van de Stroganoffs in een solovoorstelling. Hij brengt de stamboom van de Stroganoff’s tot leven, toont de tragiek van de onteigening van het familiebezit en hoe de bron van rijkdom die alles mogelijk maakte ironisch genoeg ook de ten ondergang inzette. Botte Jellema bezocht de theatermaker.