Nooit Meer Slapen

met o.a. Jaap Scholten, Caligula en portretfoto's van Gerard Reve

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jaap Scholten, Caligula en portretfoto's van Gerard Reve

Pieter van der Wielen praat met Jaap Scholten n.a.v. zijn boek 'Horizon City', een portret van de opkomst en de ondergang van de Twentse grootindustriëlen. Ook spreken we met regisseur Thibaud Delpeut over de voorstelling 'Caligula'. En in het Rijksmuseum opent vrijdag een tentoonstelling met portretfoto's van Gerard Reve. We praten over de foto’s met fotograaf Eddy Posthuma de Boer en kunsthistorica Hinde Haest. Verder reageert schrijfster Sanneke van Hassel met fictie op het nieuws en bericht correspondent Wouter van Cleef vanuit Tokyo.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Horizon City: De Twentse grootindustriëlen

vanaf 00:02:43

Een familiegeschiedenis op basis van feitenmateriaal. Scholten sleept de lezer mee in dit portret van de opkomst en ondergang der Twentse grootindustriëlen. Een verdwenen wereld waarvan hij de nadagen meemaakte. Dankzij nooit eerder gepubliceerde foto's, brieven, dagboeken en archiefstukken uit een verloren gewaand koffertje komt een eeuw leven van de fabrikanten en hun families haarscherp in beeld. Pieter van der Wielen praat met Jaap Scholten over zijn boek 'Horizon City'.

Portretfoto's van Gerard Reve in het Rijksmuseum

vanaf 01:14:42

In het Rijksmuseum opent komende vrijdag een kleine tentoonstelling met portretfoto's van Gerard Reve. De schrijver stond erom bekend dat hij foto's vaak zelf ensceneerde om de regie te houden over zijn eigen imago. Gijsbert van der Wal spreekt met fotograaf Eddy Posthuma de Boer, die Reve tussen 1968 en 2004 regelmatig portretteerde, en met kunsthistorica Hinde Haest, die een boekje schreef bij de tentoonstelling.

Thibaud Delpeut over de voorstelling Caligula

vanaf 01:44:29

De Romeinse keizer Caligula staat bekend als een wrede heerser. Volgens sommige bronnen was hij gemeen, sadistisch, extravagant, seksueel pervers en over het geheel genomen een geesteszieke tiran. Als zijn zus engeliefde Drusilla sterft, ontsteekt een storm in het hoofd van de jonge keizer Caligula. Het inspireerde Camus tot een toneeltekst, die nu door de Toneelschuur en de Utrechtse Spelen op het podium wordt gebracht. Botte Jellema spreekt met regisseur Thibaud Delpeut.

advertentie