Nooit Meer Slapen

met o.a. Jan Jaap van der Wal, Hayao Miyazaki en Cotton Club

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jan Jaap van der Wal, Hayao Miyazaki en Cotton Club

Jan Jaap van der Wal is in het eerste uur te gast om te vertellen over zijn nieuwe voorstelling 'Dystopia' waarmee hij langs de poptempels van Nederland tourt. En we ontmoeten Miyazaki-kenner en filmjournalist Pim Wijers over de belangrijkste thema's in het oeuvre van animatiegrootmeester Hayao Miyazaki. Verder leest schrijver Jan van Mersbergen een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd en we praten met het schrijversduo Alice Boots en Rob Woortman over hun boek 'Cotton Club'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jan Jaap van der Wal tourt met Dystopia door Nederland

vanaf 00:02:49

Waarom zou je alles minder mooi willen maken? Waarom zou je alles van iedereen willen weten? Waarom zou je beslissingen laten nemen door mensen waar je totaal geen vertrouwen in hebt? Stand-up comedian Jan Jaap van der Wal wil vooral bij elkaar komen, met de energie van het moment, en gaat met zijn voorstelling 'Dystopia' langs de poptempels van Nederland. Hij is de eerste comedian die de clubs van Nederland bespeelt. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Jaap van der Wal over zijn tour.

Cotton Club, de geschiedenis van een Amsterdamse kroeg

vanaf 01:13:25

Alice Boots en Rob Woortman schrijven in hun boek 'Cotton Club' over de bewogen geschiedenis van een Amsterdamse kroeg - alwaar kunstenaars, dealers, pooiers en hoeren deel uitmaakten van de klandizie. De kroeg ligt op een steenworp afstand van de Amsterdamse Wallen, en ontleent haar naam aan de Surinaamse trompettist Teddy Cotton, die ondanks zijn imago nooit in Amerika is geweest. Tjitske Mussche praat met het schrijversduo.

Hayao Miyazaki stopt ermee

vanaf 01:44:55

Hij stopt ermee: de nu 72-jarige animatiegrootmeester Hayao Miyazaki heeft aangekondigd dat 'The Wind Rises' zijn laatste speelfilm zal zijn. Filminstituut Eye vertoont daarom ook vier eerdere films: 'Howl's Moving Castle', 'Princess Mononoke', 'Ponyo on the Cliff by the Sea' en 'My Neighbor Totoro'. Het zijn geen kinderfilms die de Japanse regisseur maakt, of tenminste, niet alleen. Floortje Smit praat met Miyazaki-kenner en filmjournalist Pim Wijers over de belangrijkste thema's in zijn oeuvre.

advertentie