Nooit Meer Slapen

met o.a. Claron McFadden, Theatergroep Bot en Marcel van Eeden in GEM

Nooit Meer Slapen

met o.a. Claron McFadden, Theatergroep Bot en Marcel van Eeden in GEM

Pieter van der Wielen praat met sopraan Claron McFadden die een van de hoofdrollen vertolkt in 'Arthur', een bewerking van Henry Purcell's semi-opera 'King Arthur'. En we gaan langs bij Theatergroep Bot n.a.v. hun nieuwe voorstelling 'Ramkoers'. Verder laat schrijver Raoul de Jong, een van de zes genomineerden van de 'VPRO Bob den Uyl Prijs 2014', zich inspireren door het nieuws, en doet filmjournalist Gerhard Busch verslag van het filmfestival in Cannes. Ook ontmoeten we beeldend kunstenaar Marcel van Eeden naar aanleiding van zijn tentoonstelling 'Ik ben G.S.3, The Killer van Den Haag' in het GEM in Den Haag.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sopraan Claron McFaddon over Arthur

vanaf 00:34:27

Tijdens de Operadagen Rotterdam wordt 'Arthur' opgevoerd, een bewerking van Henry Purcell's semi-opera 'King Arthur'. Het is kort na de Eerste Wereldoorlog, we zien het slagveld als alles voorbij is. In het onwerkelijk veranderde land lopen twee vrouwen, vergezeld door een kind. De een is op zoek naar haar man, die vanuit het verre Afrika hierheen gekomen is om te vechten in een onbegrijpelijke oorlog. De ander zoekt haar land zoals ze het kende, maar niet meer terug te vinden is. Terwijl de jonge Arthur doet wat elk jongetje doet: fantaseren over heldendom. Pieter van der Wielen praat met sopraan Claron McFadden die de rol van de Afrikaanse vrouw vertolkt.

Marcel van Eeden in het GEM

vanaf 01:13:16

De Haagse kunstenaar Marcel van Eeden maakt tekeningenseries die samen een complex verhaal vertellen, een misdaadverhaal. Feit en fictie lopen hierbij continu door elkaar. Voor de expositie 'Ik ben G.S.3, The Killer', die dit weekeinde opent in het GEM in Den Haag, heeft Van Eeden een nieuwe verhaallijn toegevoegd: een onopgeloste moord uit 1949 die plaatsvond in de buurt van het museum. Anton de Goede bezocht met de kunstenaar de ‘plaats delict’.

Theatergroep Bot: Ramkoers

vanaf 01:41:14

Theatergroep Bot maakt muziektheater. En dat doen ze liefst met zelfgebouwde instrumenten: fluitende fietspompen, zelf-marcherende laarzen of een rondrijdende accordeon. Ze hebben een nieuwe voorstelling, 'Ramkoers', komend weekend te zien op Festival Karavaan in Zandvoort. Verslaggever Jan Paul de Bondt bezocht de laatste repetities, in een voormalige brandweerkazerne.