Nooit Meer Slapen

met o.a. Marjolijn van Heemstra, migrantenin cinema en De entertainer

Nooit Meer Slapen

met o.a. Marjolijn van Heemstra, migrantenin cinema en De entertainer

Schrijfster, actrice en dichteres Marjolijn van Heemstra is een uur te gast. Ze vertelt onder meer over haar tweede dichtbundel 'Meer hoef dan voet'. Ook spreken we met Naema Tahir over migratie, volgens experts onstuitbaar, voor anderen onaanvaardbaar. En aandacht voor de voorstelling 'De entertainer' van Toneelgroep Amsterdam. Het gaat over het verval van het fenomeen Music Hall, en de daar in werkende artiesten. Tussendoor reageert schrijfster Lieve Joris met behulp van fictie op de actualiteit en correspondent Marte Kaan bericht vanuit India.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Marjolijn van Heemstra, dierlijk mens of menselijk dier?

vanaf 00:02:52

'Meer hoef dan voet', zo heet de tweede dichtbundel van Marjolijn van Heemstra. Ze onderzoekt daarin de oorsprong van de mens en het leven, verwondert zich over de voortgang van de tijd, en tast haar eigen grenzen af als dierlijk mens of menselijk dier. Van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen en is bekend van columns voor NRC en Trouw. In 2012 verscheen haar debuutroman 'De laatste Aedema' over de teloorgang van een adellijke familie. Ze is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

€urovisions: de stem van de migranten

vanaf 01:15:38

Migratie is een heet hangijzer. Volgens experts onstuitbaar, voor anderen onaanvaardbaar. Maar de stem van de migranten is in dit soort debatten zelden te horen. Op '€urovisions' in het Eye filminstituut in Amsterdam probeert men daar verandering in te brengen. Maarten Westerveen spreekt met Naema Tahir over vertrek en aankomst.

De entertainer van Toneelgroep Amsterdam

vanaf 01:45:26

In 'De entertainer' schetst John Osborne een grimmig beeld van Engeland, een wereldrijk in verval, waar de kansarmen kanonnenvlees vormen en hun patriottisme en latent racisme een giftige cocktail doen ontstaan. 'De entertainer' is het portret van de familie Rice, drie generaties variétéartiesten die het steeds moeilijker krijgen om hun plaats in een snel veranderende maatschappij veilig te stellen. Botte Jellema bezoekt de voorstelling en doet verslag.