Nooit Meer Slapen

Met o.a. Peter Verhelst, Joy Wielkens en Gerard van Oosten

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Peter Verhelst, Joy Wielkens en Gerard van Oosten

Het is vandaag Gedichtendag, de jaarlijkse start van de Poëzieweek. Het is ook de dag waarop de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2018 bekend wordt gemaakt. De genomineerde bundels zijn: 'Binnenplaats', 'Nachtroer', 'Vonkt', 'Ja Nee' en 'Leger'. Na de bekendmaking spreekt Pieter van der Wielen met de winnaar van de laatste editie van de VSB Poëzieprijs. Ook de Vlaamse dichter en romancier Peter Verhelst schuift aan, hij schreef het Poëziegeschenk 2018. In het tweede uur is Gerard van Oosten te gast en volgen we Joy Wielkens in aanloop naar de première van muziektheatervoorstelling 'Billy'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Winnaar VSB Poëzieprijs 2018: Joost Baars

vanaf 00:00:18

Vandaag werd bekendgemaakt dat dichter en boekhandelaar Joost Baars de winnaar is van de VSB Poëzieprijs 2018. De jury, die Baars unaniem tot winnaar bekroonde, noemde 'Binnenplaats' een 'hallucinante, mystieke bundel'. Het werk, wat Baars' debuutbundel is, werd bij verschijning al zeer goed ontvangen. Het beleefde inmiddels twee herdrukken en werd behalve voor de VSB Poëzieprijs ook voor de C. Buddingh'-prijs genomineerd.

Romancier en dichter Peter Verhelst

vanaf 00:33:24

In 1987 debuteerde Peter Verhelst met de dichtbundel 'Obsidiaan', gevolgd in 1993 door zijn eerste roman 'Vloeibaar harnas'. Hoewel het werk in de literatuurwereld erkenning kreeg bleef een echte doorbraak uit. Deze kwam in 2000 toen hij voor zijn roman 'Tongkat' de Gouden Uil en de Jonge Gouden Uil won. Dit jaar schreef hij het geschenk van de Poëzieweek 2018, die van 25 tot 31 januari loopt en waarvan het thema theater is. Pieter van der Wielen praat met Peter Verhelst.

Mounir Samuel over de donderdag die was

vanaf 01:00:36

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het woord aan schrijver en journalist Mounir Samuel.

Open kaart: Gerard van Oosten

vanaf 01:11:50

Gerard van Oosten groeide op als echte Staphorstenaar en leerde van zijn tante om traditionele klederdracht te maken. Het befaamde 'Staphorster stipwerk' werd opgepikt door grote mode-ontwerpers zoals Maison Martin Margiela en Walter van Beirendonck. Zelfs popster P!NK werd gespot met een echte Staphorster kraag. Zo vond het vakwerk van Van oosten de weg uit Staphorst naar de Parijse catwalk. Aanstaande zaterdag organiseert het klederdrachtmuseum een catwalkshow, met kostuums van Walter van Beirendonck. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Gerard van Oosten vragen over leven en werk.

De Reismicrofoon: Joy Wielkens

vanaf 01:40:00

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer geven we de microfoon mee aan actrice en zangeres Joy Wielkens. In de nieuwe muziektheatervoorstelling 'BILLIE! Lady sings the blues' kruipt ze in de huid van de legendarische zangeres Billie Holiday. 24 januari was de eerste try-out van de voorstelling in Dordrecht.