Nooit Meer Slapen

Met o.a. Ewoud Kieft, het boek 'De eerste wandelaar' en Sanne den Hartogh

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Ewoud Kieft, het boek 'De eerste wandelaar' en Sanne den Hartogh

Ewoud Kieft is schrijver, historicus en muzikant. In 2006 publiceerde hij zijn eerste boek 'Het plagiaat', over de polemiek tussen de schrijvers Menno ter Braak en Anton van Duinkerken. Voor zijn nieuwe titel 'Het verboden boek' deed hij onderzoek naar de aantrekkingskracht van 'Mein kampf' en het nazisme. Verder aandacht voor het boek 'De eerste wandelaar' van Flip van Doorn, en acteur Sanne den Hartogh is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Schrijver Ewoud Kieft onderzocht de aantrekkingskracht van 'Mein Kampf'

vanaf 00:00:49

Ewoud Kieft is schrijver, historicus en muzikant. In 2006 publiceerde hij zijn eerste boek 'Het plagiaat', over de polemiek tussen de schrijvers Menno ter Braak en Anton van Duinkerken. Daarna schreef hij een proefschrift over het oorlogsenthousiasme van 1914. In 2012 publiceerde hij een essaybundel over W.F. Hermans en de Tweede Wereldoorlog, 'Oorlogsmythen'. In de tussentijd was hij vaste medewerker van NRC Boeken. Voor zijn nieuwe titel 'Het verboden boek' deed hij onderzoek naar de aantrekkingskracht van 'Mein Kampf' en het nazisme. Pieter van der Wielen spreekt met Ewoud Kieft. (foto: Jelmer de Haas)

In de sporen van een wandelende dominee

vanaf 01:09:52

In het boek 'Wandelingen door Nederland met pen en potlood' beschrijft en illustreert doopsgezinde predikant Jacobus Craandijk de snel veranderende samenleving en het landschap ten tijde van de industrialisering. Hij doet verslag van de opkomst van natuurbescherming en vrijetijdsbesteding, laverend tussen vooruitgangsoptimisme en nostalgie. Schrijver Flip van Doorn ontdekte in 2012 dat Craandijk familie van hem is. Hij treedt nu in zijn voetsporen en gaat in zijn eigen boek 'De eerste wandelaar' met Craandijk in de hand op zoek naar de oorsprong van wandeltoerisme. Matthijs Deen spreekt met Flip van Doorn. (foto: omslag De eerste wandelaar - Flip van Doorn)

Open Kaart: acteur Sanne den Hartogh

vanaf 01:23:51

Acteur Sanne den Hartogh speelde in veel theatervoorstellingen (o.a. 'Romeo en Julia', 'De Wereldverbeteraar'). Hij is ook te zien in films en op televisie, onder andere in de serie 'A'dam-e.v.a.' en in het improvisatieprogramma 'De Vloer Op'. Op dit moment speelt hij mee in de vierdelige theaterserie 'The Family' van Theater Utrecht. Deze legendarische voorstelling van Lodewijk de Boer deed in de jaren '70 veel stof opwaaien. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sanne den Hartogh persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Julian Maiwald)

advertentie