Nooit Meer Slapen

Met o.a. Liza Ferschtman, de film 'Waiting for Giraffes' en Thijs Zonneveld

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Liza Ferschtman, de film 'Waiting for Giraffes' en Thijs Zonneveld

Violist Liza Ferschtman verwierf internationale faam door op te treden met belangrijke orkesten als London Philharmonic en Hong Kong Philharmonic. Op vaderlandse bodem heeft ze in vrijwel ieder orkest gespeeld. Momenteel speelt ze werken van Dmitri Sjostakovitsj. Ook aandacht voor de film Waiting for Giraffes, over een dierentuin op de Westelijke Jordaanoever, en schrijver, journalist en ex-wielrenner Thijs Zonneveld komt langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Violist Liza Ferschtman speelt werken van Dmitri Sjostakovitsj

vanaf 00:00:46

Als dochter van Russische muzikanten groeide violiste Liza Ferschtman op in een muzikale omgeving. Ze studeerde in Amsterdam, Philadelphia en Londen. In 2006 kreeg ze de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste prijs voor jonge musici. Ze verwierf internationale faam door op te treden met belangrijke orkesten, zoals de London Philharmonic, Mälmo Symphony en Hong Kong Philharmonic. Op vaderlandse bodem heeft ze in vrijwel elk orkest gespeeld. Momenteel speelt ze, samen met een ensemble van kamermusici, werken van Dmitri Sjostakovitsj. Pieter van der Wielen spreekt met Liza Ferschtman.

'Waiting for Giraffes', een film over een dierentuin op de Westelijke Jordaanoever

vanaf 01:05:59

Op het IDFA ging in 2016 de film 'Waiting for Giraffes' in première, over een dierentuin op de Westerlijke Jordaanoever. Regisseur Marco de Stefanis ging naar het Palestijnse dorp Qalqilya om uit te zoeken wie er meer rechten hebben: de dieren of de mensen. Want alles in Palestina ademt politiek, ook als het om een onschuldige dierentuin gaat. Hoofdpersoon is dokter Sami, de dierenarts van de dierentuin. Hij maakt zich hard voor noodzakelijke verbeteringen om de dieren een goed leven te bieden. Verslaggever Botte Jellema interviewde Marco de Stefanis in Artis. (beeld: YouTube)

Open Kaart: sportjournalist Thijs Zonneveld

vanaf 01:21:11

Thijs Zonneveld is schrijver, ex-wielrenner, tv-commentator en journalist bij het Algemeen Dagblad. Ooit was hij professioneel wielrenner, nu schrijft hij er alleen nog over. Vorig jaar publiceerde hij de biografie van wielrenner Thomas Dekker, die veel stof deed opwaaien in Nederland. Het boek bezorgde Zonneveld de prijs van Sportjournalist van het jaar 2016. Nu komt hij met een nieuw boek, 'De Suikerspin: en andere wielerverhalen', waarin hij de mooiste verhalen van de sport heeft opgetekend. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Thijs Zonneveld persoonlijke vragen over leven en werk.

advertentie