Nooit Meer Slapen

Met o.a. Patricia Kaersenhout, het veilinghuis en Barry Smit

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Patricia Kaersenhout, het veilinghuis en Barry Smit

Patricia Kaersenhout is een visueel kunstenaar en cultureel activist. Ze onderzoekt o.a. sociale onzichtbaarheid als gevolg van de Afrikaanse Diaspora. Met haar nieuwe community art project 'Guess Who’s Coming to Dinner Too?' levert ze een reactie op 'The Dinner Party' (1979), het bekendste werk van feministisch kunstenaar Judy Chicago. Ook aandacht voor veilinghuizen en Barry Smit komt langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Patricia Kaersenhout over de behandeling van de zwarte vrouw

vanaf 00:00:38

Patricia Kaersenhout is een visueel kunstenaar en cultureel activist. Ze is geboren in Nederland, maar van Surinaamse afkomst. In haar werk onderzoekt ze sociale onzichtbaarheid als gevolg van de Afrikaanse Diaspora. Ook richt ze zich op het kolonialisme in relatie tot haar eigen opgroeien binnen een West-Europese cultuur. Met haar nieuwe community art project 'Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ (expositie bij WOW Amsterdam) levert ze een reactie op ‘The Dinner Party’ (1979), het bekendste werk van feministisch kunstenaar Judy Chicago, en vormt een artistiek-inhoudelijke kritiek op de behandeling van de Zwarte vrouw. Pieter van der Wielen spreekt met Patricia Kaersenhout.

Wat voor baan heeft de jongste veilingmeester van Nederland?

vanaf 01:10:21

Er zijn in Nederland talloze kunst- en antiekveilinghuizen, maar een van de oudste en grootste is het Amsterdamse Venduhuis De Eland De Zon. Sinds februari staat daar ook de jongste veilingmeester van Nederland achter de bok, de 26-jarige Elise Trommelen. Wat is dat eigenlijk voor een baan? Een reportage van Tjitske Mussche. ​

Open Kaart: schrijver Barry Smit

vanaf 01:24:41

Eind juni komt 'Ondijk/Punt' uit, de nieuwe dubbelroman van Barry Smit. Het werk wordt vergeleken met dat van Flannery O'Connor en Carson McGullers en het gaat over een criminele vaders, pitte polderlandschappen, Franse bossen en om moeten gaan met je verleden. In de rubriek Open Kaart geeft Barry Smit eerlijk antwoord.