Nooit Meer Slapen

Met o.a. Job Koelewijn, Lees Dees en Lucas Dols

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Job Koelewijn, Lees Dees en Lucas Dols

Het werk van conceptueel kunstenaar Job Koelewijn is uiteenlopend: het varieert van ruimtevullende installaties tot videowerk, foto’s en sculpturen. Maar het zijn vrijwel altijd interventies in de bestaande werkelijkheid met als doel de ervaring van een plek of moment te intensiveren. Rondom de kunst van zorg werkte hij mee aan Cure Park, met een manifestatie in het Amsterdamse Bos. Ook aandacht voor Lees Dees en muzikant Lucas Dols komt langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Alle zintuigen geprikkeld door Job Koelewijn

vanaf 00:00:48

Job Koelewijn is conceptueel kunstenaar. Hoewel zijn werk uiteenlopende vormen aanneemt – variërend van ruimtevullende installaties tot videowerk, foto’s en sculpturen – zijn het vrijwel altijd interventies in de bestaande werkelijkheid met als doel de ervaring van een plek of moment te intensiveren. Koelewijns werk gaat vaak over tijd en is in die zin conceptueel, maar de installaties doen altijd een stevig beroep op de zintuigen. Voor Cure Park, een manifestatie in het Amsterdamse Bos rondom de kunst van zorg, maakte hij een installatie waarin al zijn werk samenkomt. Pieter van der Wielen spreekt met Job Koelewijn. (foto: Martijn van Nieuwenhuyzen)

Lees Dees: 'Het Verlaten Land'

vanaf 01:11:05

Elke maand wordt een Nederlandse vertaling een boek uit de wereldliteratuur onder het stof vandaan gehaald door Schwob/Het Letterenfonds en de VPRO sluit daar op aan met de podcast Lees Dees. Een verkorte versie van een aflevering over een must-read uit de twintigste eeuw is maandelijks te horen in Nooit Meer Slapen. Deze maand bespreekt verslaggever Anton de Goede 'Het Verlaten Land' van de Algarijnse schrijver Mouloud Mammeri met schrijver Asis Aynan, docent Annelies Schulte-Nordholt en student Callas Nijskens. (beeld: omslag 'Het Verlaten Land')

Open Kaart: muzikant Lucas Dols

vanaf 01:26:17

Lucas Dols is bassist (onder andere bij 'Room Eleven' en 'Tin Men and the Telephone'). In 2016 richtte hij de stichting Sounds of Change op, waarmee hij workshops geeft aan docenten en hulpverleners om muziek te integreren in hun werk met getraumatiseerde kinderen, bijvoorbeeld in Griekenland en Syrië. Op woensdag 7 juni vindt er een benefietconcert voor Sounds of Change plaats in Paradiso, waar Nederlandse artiesten samenspelen met muzikanten die in de afgelopen jaren hun geboorteland moesten ontvluchtten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Lucas Dols persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Garry Knight, CC BY 2.0)