Nooit Meer Slapen

Met o.a. Thomas Bellinck, tekenen tussen de ruïnes in Syrië en Lenny Waasdorp

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Thomas Bellinck, tekenen tussen de ruïnes in Syrië en Lenny Waasdorp

Thomas Bellinck is theatermaker en kunstenaar. Bellinck maakt voorstellingen rond specifieke historische gebeurtenissen of spraakmakende historische figuren. In de Holland Festival voorstelling 'Simple as ABC #2: Keep Calm & Validate' legt Bellinck bloot hoezeer de technologie ons heeft vervreemd van het leed van mensen op de vlucht. Ook besteden we aandacht aan het werk van Theo de Feyter en komt kunstenaar Lenny Waasdorp langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Muziektheater over het Westerse migratiemanagement

vanaf 00:00:43

Thomas Bellinck is een Vlaamse theatermaker en kunstenaar. Na het voltooien van een drama-opleiding richtte hij in 2010 het theatergezelschap Steigeisen op. Bellinck maakt voorstellingen rond specifieke historische gebeurtenissen of spraakmakende historische figuren uit het recente en minder recente verleden. In de Holland Festival voorstelling 'Simple as ABC #2: KeepCalm & Validate' legt Bellinck bloot hoezeer de technologie ons heeft vervreemd van het leed van mensen op de vlucht. Want wie bepaalt welke vluchtelingen in Europa mogen blijven en welke we terugsturen? Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Bellinck. (foto: Thalia Galanopoulou)

Theo de Feyters schilderijen over het veelzijdige Syrië tentoongesteld

vanaf 01:06:00

Al dertig jaar komt Theo de Feyter regelmatig in Syrië, als archeoloog om opgravingen te doen, als schilder om te tekenen en te schilderen. Hij heeft Syrië zien veranderen, en de voortdurende oorlog heeft ook zijn werk veranderd. Museum Belvedere in Heerenveen toont vanaf vrijdag werk dat Theo de Feyter in de loop van de tijd in Syrië heeft gemaakt, van gouaches die hij maakte in Palmyra nog voor de vernielingen door ISIS tot aan tekeningen die hij onlangs maakte in de vernielde stad Homs. Mathijs Deen had met hem een gesprek over kunst in tijden van oorlog en vrede. (beeld: Theo de Feyter)

Open Kaart: beeldend kunstenaar Lenny Waasdorp

vanaf 01:22:01

Lenny Waasdorp is beeldend kunstenaar en sinds 2012 treinconducteur. De treinen zelf vond ze niet zo bijzonder, maar het uitzicht vanuit de cabine fascineerde haar. Ze maakte honderden foto's met haar diensttelefoon, die nu gebundeld zijn in het boek 'Station to station to station'. Aanstaande donderdag wordt het boek - geheel in stijl - gepresenteerd op het station in Haarlem. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Lenny Waasdorp persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Lenny Waasdorp)