Nooit Meer Slapen

Met o.a. Cynthia McLeod, Finders Keepers en Alma Mathijsen

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Cynthia McLeod, Finders Keepers en Alma Mathijsen

Cynthia McLeod is schrijver. Ze is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Na haar vijftigste debuteerde ze met 'Hoe duur was de suiker' (1987), waarmee ze plots de bekendste schrijfster van Suriname werd. Op verzoek van De Nieuwe Kerk in Amsterdam schreef ze een nieuwe kinderboek, 'No kwik in ons bos', dat over het gevaar van kwik bij de goudwinning gaat. Ook besteden we aandacht aan de tentoonstelling 'Finders Keepers' en komt schrijver Alma Mathijsen langs. De presentatie is in handen van Pieter van der Wielen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Cynthia McLeod over haar kinderboek 'No kwik in ons bos'

vanaf 00:00:40

Cynthia McLeod is schrijver. Ze is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Na haar vijftigste debuteerde ze met 'Hoe duur was de suiker' (1987), waarmee ze plots de bekendste schrijfster van Suriname werd. De roman werd in 2013 verfilmd door Jean van de Velde. Na deze historische roman over de suikerteelt in de 18e eeuw volgden nog een aantal andere romans die de plantagetijd beschrijven. Op verzoek van De Nieuwe Kerk in Amsterdam schreef ze een nieuwe kinderboek, 'No kwik in ons bos', dat over het gevaar van kwik bij de goudwinning gaat. Pieter van der Wielen spreekt met Cynthia McLeod.

'Finders Keepers': eindeloze fascinatie voor het ontwerp

vanaf 01:08:26

Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven van het prijswinnende tijdschrift MacGuffin hebben een eindeloze fascinatie voor het ontwerp en de verhalen achter alledaagse voorwerpen. Ze kunnen zich verliezen in zaken als de gootsteen of het raam.Voor het Nieuwe Instituut in Rotterdam maakten ze de tentoonstelling 'Finders Keepers', een ‘parade' van 5000 alledaagse voorwerpen uit collecties van kunstenaars en verzamelaars wereldwijd. Emmie Kollau spreekt Algera en Van der Hoeven over wat er interessant kan zijn aan een collectie plastickoffiedekseltjes of trapleuningen.

Open Kaart: schrijver Alma Mathijsen

vanaf 01:22:15

Alma Mathijsen is schrijver en beeldend kunstenaar. Op haar achttiende begon ze met schrijven voor de jongerenwebsite Spunk.nl en ze was onderdeel van het columnistenduo Fanny & Alma in 'Het Parool''. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Morgen verschijnt haar derde roman ‘Vergeet de meisjes’. In dit boek verkent ze de grenzen tussen toewijding en obsessie, tussen zelfopoffering en egoïsme. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Alma Mathijssen persoonlijke vragen over leven en werk.

Cathelijn Schilder over de woensdag die was

vanaf 01:45:45

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Cathelijn Schilder aan het woord te laten.