Nooit Meer Slapen

Met o.a. Aart Staartjes, de Black Archives en Viktor Frölke

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Aart Staartjes, de Black Archives en Viktor Frölke

Aart Staartjes is acteur, en vooral bekend als 'Meneer Aart uit Sesamstraat'. Maar hij deed zoveel meer: als acteur, verteller, regisseur en programmamaker heeft hij de afgelopen vijftig jaar zeer veel invloed gehad op televisieprogramma's voor kinderen. Dat begon in 1967 met 'Woord tot Woord'. Later volgden programma's als 'De Stratemakersopzeeshow', 'Ome Willem' en 'Klokhuis'. Ook aandacht voor de Black Archives en auteur Viktor Frölke.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Aart Staartjes' anarchistische rollenspel

vanaf 00:00:50

Aart Staartjes is acteur, en vooral bekend als Meneer Aart uit Sesamstraat. Maar hij deed zoveel meer: als acteur, verteller, regisseur en programmamaker heeft hij de afgelopen vijftig jaar zeer veel invloed gehad op televisieprogramma's voor kinderen. Dat begon in 1967 met 'Woord tot Woord', waarin hij bijbelverhalen vertelde. Later volgden programma's als 'De Stratemakersopzeeshow', 'Ome Willem', 'Sesamstraat', 'Klokhuis' en de nationale intocht van Sinterklaas op televisie. In al zijn rollen weerklinkt een opvallend anarchistische geest; Staartjes' onvermoeibare verzet tegen misplaatste autoriteit. Pieter van der Wielen spreekt met Aart Staartjes.

Een blik in Nederlands 'zwarte' geschiedenis

vanaf 01:11:32

Het werd hoog tijd voor een goed archief over de ‘zwarte’ geschiedenis, vonden Mitchell Esajas, Jessica de Abreu en Miguel Heilbron. Op een zolderkamer in Amsterdam creëerden ze de Black Archives, een verzameling boeken en andere documenten over onder andere het kolonialisme, slavernij en de burgerrechtenstrijd. De collectie is grotendeels samengesteld uit de nalatenschap van de Surinaamse socioloog Waldo Heilbron, vader van Miguel. Emmie Kollau sprak met de initiatiefnemers

Open Kaart: auteur Viktor Frolke

vanaf 01:26:24

Viktor Frölke groeide op in Eindhoven en studeerde filosofie en journalistiek. Na zijn studie schreef hij over muziek, film en filosofie voor onder andere het NRC Handelsblad. In 1996 vertrok hij naar New York, waar hij correspondent werd voor Het Parool en het NRC. Terug in Nederland richtte Frölke zich op het schrijven van romans. Zijn 'Dagboek van een postbode', een boek vol tragikomische berichten uit zijn leven als postbode, zorgde voor veel commotie en kostte hem zijn baan als postbezorger. Onlangs verscheen zijn derde roman 'Het dispuut', over een uit de hand gelopen ontgroening. In de rubriek Open Kaart geeft Viktor Frölke eerlijk antwoord op vragen over leven en werk.

Diederik Stapel over de donderdag die was

vanaf 01:48:30

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Diederik Stapel aan het woord te laten.