Nooit Meer Slapen

Met o.a.: Thé Tjong-Khing, Vonne van der Meer en landschappen van geluid

Nooit Meer Slapen

Met o.a.: Thé Tjong-Khing, Vonne van der Meer en landschappen van geluid

Thé Tjong-Khing (1933) is een Chinees-Nederlandse illustrator en striptekenaar. Hij is geboren in toenmalige Nederlands-Indië en kwam in 1956 naar Nederland waar hij als tekenaar aan de slag ging bij de Toonder Studio’s. Bekend zijn Thé Tjong-Khings verbeeldingen van 'Vos en Haas', de helden uit de boeken van Sylvia Vanden Heede. Binnenkort verschijnt zijn filosofische kinderboek 'De dag dat de zee weg was'. Ook aandacht voor auteur Vonne van der Meer en landschappen gemaakt met geluid.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De illustratieve kinderwereld van Thé Tjong-Khing

vanaf 00:00:45

Thé Tjong-Khing (1933) is een Chinees-Nederlandse illustrator en striptekenaar. Hij is geboren in toenmalige Nederlands-Indië en kwam in 1956 naar Nederland waar hij als tekenaar aan de slag ging bij de Toonder Studio’s. Daarna maakte hij tekeningen bij de verhalen van o.a. Miep Diekmann, Burny Bos, Guus Kuijer en Dolf Verroen. Bekend zijn Thé Tjong-Khings verbeeldingen van Vos en Haas, de helden uit de boeken van Sylvia Vanden Heede. Binnenkort verschijnt het filosofische kinderboek 'De dag dat de zee weg was', dat hij samen met filosoof Awee Prins heeft gemaakt. Pieter van der Wielen spreekt met Thé Tjong-Khing.

Landschappen gemaakt van geluid

vanaf 01:11:58

Iedere maker probeert op zijn of haar eigen manier iets over te brengen, een wereld op te roepen, de verbeelding aan te spreken. Dit gebeurt eigenlijk altijd door middel van beeld, maar volgens landschapskunstenaar Jeroen van Westen is dat ook niet altijd nodig; al is hij opgeleid tot beeldend kunstenaar. Van Westen verzamelt al zo lang als hij zich kan herinneren geluiden, om landschappen van te bouwen. Maar kan dat wel? Mathijs Deen zocht hem op in Heeten, tussen Deventer en Raalte, om te praten over geluid.

Open Kaart: schrijver Vonne van der Meer

vanaf 01:27:17

Vonne van der Meer (1952) volgde de regieopleiding aan de Amsterdamse Theaterschool, waarna ze enkele theaterstukken regiseerde. In 1985 debuteerde ze als schrijver met haar verhalenbundel 'Het limonadegevoel en andere verhalen', en brak in 1999 door bij groter publiek met haar roman 'Eilandgasten'. Onlangs verscheen 'Brood, zout, wijn', een verhalenbundel over het wennen aan nieuwe omgevingen en afscheid nemen van oude levens. In de rubriek Open Kaart geeft Vonne van der Meer eerlijk antwoord op vragen over leven en werk

Diederik Stapel over de dinsdag die was

vanaf 01:45:20

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Diederik Stapel aan het woord te laten.

advertentie