Nooit Meer Slapen

Met o.a. Leendert van der Valk, Jan Fabre in Venetië en Femke Schavemaker

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Leendert van der Valk, Jan Fabre in Venetië en Femke Schavemaker

Leendert van der Valk is muziekjournalist voor o.a. NRC Handelsblad. Ook schrijft hij over diverse onderwerpen uit de geschiedenis. Nu verschijnt zijn boek 'Voudou', waarin hij van New Orleans naar Haïti, Suriname, Togo en Benin reist, op zoek naar de relatie tussen voodoo en moderne muziek. Verder aandacht voor de sculpturen van Jan Fabre, en schrijver Femke Schavemaker is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Muziekjournalist Leendert van der Valk onderzocht de invloed van voodoo

vanaf 00:00:55

Leendert van der Valk is muziekjournalist voor o.a. NRC Handelsblad. Ook schrijft hij over diverse onderwerpen uit de geschiedenis. Over zijn muzikale fietstocht van Memphis naar New Orleans schreef hij eerder het boek 'Duivelsmuziek'. Nu verschijnt zijn boek 'Voudou', waarin hij van New Orleans naar Haïti, Suriname, Togo en Benin reist, op zoek naar de relatie tussen voodoo en moderne muziek. Want, zo ontdekte hij, zonder voodoo was er geen jazz van Louis Armstrong, geen afrobeat van Fela Kuti, en geen blues van Robert Johnson. Pieter van der Wielen spreekt met Leendert van der Valk. (foto: Jelmer de Haas)

Jan Fabre staat op de Biënnale in Venetië met sculpturen van glas en bot

vanaf 01:09:20

Jan Fabre is een Vlaams multitalent, die bekend werd als onder meer performancekunstenaar, beeldhouwer en schilder, telkens met grensverleggend werk. Op de Biënnale in Venetië opent 11 mei zijn tentoonstelling 'Jan Fabre. Glass and Bone Sculptures 1977-2017'. Fabre koos voor twee materialen die sterk, maar ook breekbaar zijn: een verwijzing naar zowel de Vlaamse meesters die verpulverd been gebruikten als verfpigment, als de traditie van Venetiaanse glasblazers. Verslaggever Elianne Meijer spreekt Jan Fabre en bezoekt de beroemde glaswerkplaats Berengo Studio in Murano. (foto: Attilio Maranzano)

Open Kaart: schrijver Femke Schavemaker

vanaf 01:26:04

Femke Schavemaker is een bekende naam in de reclamewereld. Ze werd bekend als conceptontwikkelaar en verhalen voor diverse merken, en werkte als creatief directeur. Daarvoor ontving ze een aantal awards, waaronder 'de Oscar van het internet': de Webby. Als een van de weinige publieke figuren durft ze uit te komen voor haar bipolaire stoornis. Over haar manies en depressies is ze erg open: ze debuteert nu ook als schrijver met het boek 'Karkas', over een vrouw die lijdt aan een bipolaire stoornis. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Femke Schavemaker persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Xolali Joval)

advertentie