Nooit Meer Slapen

Met o.a. Wim Daniëls, Aliona van der Horst en Marte Visser

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Wim Daniëls, Aliona van der Horst en Marte Visser

Wim Daniëls is schrijver van boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Hij werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij treedt op en is vaak te gast in verschillende radio- en televisieprogramma’s. Zijn boek 'De lagere school' is net verschenen. Ook besteden we aandacht aan Marte Visser en Aliona van der Horst.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wim Daniëls' schoolervaringen

vanaf PT-6S

Wim Daniëls is schrijver van boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Hij werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep. Hij treedt op en is vaak te gast in verschillende radio- en televisieprogramma’s. Zijn boek 'De lagere school' is net verschenen. Hij beschrijft daarin het wel en wee van de lagere school in de twintigste eeuw. Pieter van der Wielen spreekt met Wim Daniels.

Video

vanaf 00:00:35

Een terugblik naar een periode van Stalin, oorlog en hongersnood

vanaf 01:08:14

De Russische familie van documentairemaakster Aliona van der Horst snapt er eigenlijk niks van: Wat valt er over hen te vertellen, ze zijn doodnormaal. En bovendien: iemand met een volle buik kan hongerlijders toch nooit begrijpen. Van der Horst werd geboren in Moskou uit een Nederlandse vader en een Russische moeder, maar groeide hier op. Wanneer ze een deel van het oude huis van haar oma erft besluit ze de film 'Liefde is aardappelen' over haar familie te maken. Het trauma waar de doodnormale familie onder lijdt, is eigenlijk het trauma van heel Rusland.

Open Kaart: fotograaf Marte Visser

vanaf 01:24:06

Marte Visser fotografeerde diverse fotocampagnes voor o.a. Garuda Indonesia Airlines, Van Lanschot Bankiers en JC Decaux. Ook werkt ze voor de NS, Royal Asscher Diamonds en MTV Networks. Behalve door fotografie, maakt ze ook portretten door middel van film. Zo maakte ze de beelden voor de documentaire 'Piet Esser, beeld van een mens, beeld van een tijd' over haar grootvader en beeldhouwer Piet Esser. Vanaf vandaag is haar regiedebuut 'Jan Sierhuis zelfportret' in de bioscoop te zien, een documentaire over het leven van kunstenaar Jan Sierhuis, waarin Marte de kunstenaar volgt terwijl hij aan zijn laatste zelfportret werkt. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Marte Visser persoonlijke vragen over leven en werk.

Thomas van Aalten over de woensdag die was

vanaf 01:42:32

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Thomas van Aalten aan het woord te laten.

Idwer de la Parra - Maart

vanaf 01:52:20

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Idwer de la Parra, die 'Maart' voorleest.

advertentie