Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jan van Maanen, de hotelkamer van Arnon Grunberg en Henk Spaan

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jan van Maanen, de hotelkamer van Arnon Grunberg en Henk Spaan

Jan van Maanen combineerde jarenlang twee carrières. Naast het dirigentschap maakte hij namelijk ook de cabaretshows 'One Jan Show' en 'Voor alles'. Uiteindelijk lijkt hij te kiezen voor de muziek: hij stopt voorlopig als cabaretier, nu hij chef-dirigent wordt van de Staatsopera van de Bulgaarse stad Varna. Ook gaan we op bezoek bij Arnon Grunberg in een hotelkamer en Henk Spaan komt langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jan van Maanen wordt chef-dirigent in Bulgarije

vanaf 00:00:42

Jan van Maanen combineerde jarenlang twee carrières. Na zijn conservatoriumopleiding orkestdirectie en kerkorgel dirigeerde hij onder andere Opera Spanga en Opera Zuid. Ondertussen maakte hij ook twee cabaretprogramma’s: ‘One Jan Show’,waarmee hij de Wim Sonneveldprijs won, en ‘Voor alles’. Uiteindelijk lijkt Van Maanen te kiezen voor de muziek, stopt hij voorlopig als cabaretier, nu hij chef-dirigent wordt van de Staatsopera van de Bulgaarse stad Varna. Pieter van der Wielen spreekt met Jan van Maanen. (foto: Reinier de Wit)

Adriaan van Dis neemt het op voor 'De tolk van Java' van Alfred Birney

vanaf 00:51:48

Op maandag 8 mei wordt de winnaar van de Libris Literatuurprijs bekend gemaakt, die daarna te gast is bij Nooit Meer Slapen. Wordt het Walter van den Berg, Alfred Birney, Arnon Grunberg, Jeroen Olyslaegers, Marja Pruis of toch Lize Spit? Bij wijze van voorpret doet telkens een andere schrijver gedurende de zes uitzendingen voorafgaand aan de uitreiking (28 april - 5 mei) een goed woordje voor zijn of haar favoriete genomineerde boek. Deze keer: Adriaan van Dis over 'De tolk van Java' van Alfred Birney. (beeld: Alfred Birney CC BY-SA 3.0)

Wat betekent het om thuis te zijn?

vanaf 01:11:25

Drie jaar lang onderzocht schrijver Arnon Grunberg in zijn stukken in De Correspondent zijn bestaan als hotelmens. Uiteindelijk werd het een zoektocht naar wat 'thuis-zijn' precies betekent en wat er nodig is om je verbonden te voelen. Deze stukken zijn nu gebundeld in 'Thuis ben je: Berichten van een Hotelmens'. Afgelopen weekend werd het boek op bijzondere wijze gepresenteerd in een hotel in Noordwijk. Tjitske Mussche was er bij. (beeld: omslag 'Thuis ben je')

Open Kaart: schrijver Henk Spaan

vanaf 01:25:06

Henk Spaan maakte diverse voetbalprogramma’s op televisie, schreef columns in onder andere Het Parool en met zijn eigen literair voetbaltijdschrift 'Hard Gras' maakte hij zich onvergetelijk in de Nederlandse voetbalwereld. Hij schrijft tevens dicht- en verhalenbundels en in 2014 verscheen de roman 'Oude vrienden', over de rijkdom en het verdriet van een levenslange vriendschap. Deze maand verschijnt zijn nieuwe boek 'De binnentuin', een satire over de langzaam verglijdende wereld van de babyboomer. (beeld: omslag De binnentuin')