Nooit Meer Slapen

met o.a. Freek de Jonge, een dag met Nick Cave, en onomatopee in stripverhalen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Freek de Jonge, een dag met Nick Cave, en onomatopee in stripverhalen

Freek de Jonge, die onlangs zijn 70e verjaardag vierde, gaat de theaters in met zijn nieuwe onemanshow 'Als je me nu nog niet kent'. Pieter van der Wielen praat met de aartsvader van het Nederlandse cabaret. Verder aandacht voor de documentaire '20.000 Days On Earth', waarin we een fictieve dag zien uit het leven van muzikant Nick Cave. Schrijfster Elke Geurts becommentarieert het nieuws. En verder bespreken we klanknabootsing in stripverhalen. Horen we allemaal hetzelfde?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Freek de Jonge: Als je me nu nog niet kent

vanaf 00:02:43

Freek de Jonge, die onlangs zijn 70e verjaardag vierde, gaat de theaters in met zijn nieuwe onemanshow 'Als je me nu nog niet kent'. De voorstelling gaat over de actualiteit: MH17, IS, Zwarte Piet, het nieuwe belastingstelsel, en andere zaken die hij koppelt aan de vraag 'wie ben ik?'. ‘Want als we ergens mee worstelen is het wel met onze identiteit,’ zegt De Jonge. ‘Ik zeg we, maar bedoel u. Wat mijzelf betreft: als je me nu nog niet kent….’ Pieter van der Wielen praat met de cabaretier naar aanleiding van zijn nieuwe voorstelling.

20.000 Days On Earth

vanaf 01:11:48

In de documentaire '20.000 Days On Earth' zien we een deels fictieve dag uit het leven van de Autralische muzikant en schrijver Nick Cave. Hij gaat op bezoek bij zijn psychiater, repeteert zijn band en ontmoet actrice Kylie Minogue. Emmie Kollau vroeg Jeroen Berkvens, docent aan de Film Academie en maker van verschillende muziekdocumentaires, om commentaar te geven op deze documentaire. Is het een veelzeggend portret van Nick Cave? Is het een mystificerend zelfportret van hem of juist een eerlijk en openhartig portret?

Klanknabootsing in stripverhalen

vanaf 01:39:17

Een onomatopee of klanknabootsing is een stijlfiguur waarbij in een of meerdere woorden een geluid wordt nagedaan. De bekendste toepassing van de onomatopee vindt men in het stripverhaal. Bijvoorbeeld Zzz om aan te duiden dat iemand slaapt. De Amsterdamse striptekenaar Erik Kriek is er gek op, zijn werk staat bomvol met onomatopeeën. Hij toont en vertelt. Mathijs Deen vraagt hem naar zijn werkwijze. Horen we allemaal hetzelfde?