Nooit Meer Slapen

met o.a Jos de Putter, World of Warcraft en Spoken van Viggo

Nooit Meer Slapen

met o.a Jos de Putter, World of Warcraft en Spoken van Viggo

Filmregisseur, filmcriticus en scenarioschrijver Jos de Putter maakte twintig jaar geleden de documentaire 'Solo, de wet van de favela'. Nu, twintig jaar later, maakte hij een vervolg op de documentaire: 'Solo: Out of a Dream'. Pieter van der Wielen ontvangt hem in de studio. En wat maakt het populaire spel 'World of Warcraft' nou zo populair? En aandacht voor een film die tijdens IDFA in premiere gaat, 'Spoken van Viggo'. Verder becommentarieert schrijver Maarten Doorman het nieuws met een kort verhaal.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jos de Putter, Solo: Out of a Dream

vanaf 00:03:00

Filmregisseur, filmcriticus en scenarioschrijver Jos de Putter maakte twintig jaar geleden de documentaire 'Solo, de wet van de favela'. Hierin ging hij op zoek naar talentvolle voetballertjes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. De film concentreerde zich op de vrienden Anselmo en Leonardo, toen beiden elf jaar, werden ontdekt door een scout van een rijke Braziliaanse voetbalclub. De droom van beiden vrienden leek in vervulling te gaan. Nu, twintig jaar later, heeft hij een vervolgfilm gemaakt: 'Solo: Out of a Dream'. Terugkijkend realiseert De Putter zich dat een documentairemaker niet alleen observeert, maar misschien wel ingrijpt in het leven van zijn onderwerp. Zowel 'Solo: de wet van de favela' als 'Solo: Out of a Dream' zijn te zien tijdens het IDFA. Pieter van der Wielen ontvangt de documentairemaker in de studio. 

Tien jaar World of Warcraft

vanaf 01:14:31

Tien jaar oud, miljoenen spelers, miljarden winsten, het online rollenspel 'World of Warcraft' maakt het prima. Wat maakt Warcraft zoveel succesvoller dan alle concurrenten? Maarten Westerveen trok samen met schrijver en gamejournalist Harry Hol de wereld van Azeroth in voor antwoorden.

Spoken van Viggo

vanaf 01:43:26

Viggo is 55 en woont met zijn hond op een flatje. Hij weet precies hoe hij door luxaflex heen kan gluren zonder dat hij zelf gezien wordt - als crimineel die werkte met Bruinsma en miljoenen verdiende met drugssmokkel is hij er nooit helemaal gerust op dat zijn oude leven nog zal komen aankloppen. Terwijl hij zelf juist schoon schip probeert te maken. In 'Spoken van Viggo', die tijdens IDFA in premiere gaat, probeert Viggo in het reine te komen met zijn tumultueuze verleden. De film laat zien hoe zwaar het is om een nieuwe weg in te slaan en trauma’s te verwerken. Floortje Smit sprak met de makers Walther Grotenhuis en Cinta Forger.