Nooit Meer Slapen

met o.a. Ali B, Onze kresj en iedereen een stukje muur

Nooit Meer Slapen

met o.a. Ali B, Onze kresj en iedereen een stukje muur

Ali B, de succesvolle programmamaker, rapper èn cabaretier, vertelt ons al tien jaar lang over zijn leven. Maar hij heeft nog meer te vertellen. In zijn nieuwe voorstelling 'Ali B beken(d)t' doet hij dit. Pieter van der Wielen praat met hem. Verder praten we over de documentaire 'Onze kresj' van Marije Meerman. Schrijver Erik Lindner leest een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En aandacht voor de handelswaar rondom de Berlijnse muur.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ali B beken(d)t

vanaf 00:02:53

Ali B, de succesvolle programmamaker, rapper èn cabaretier, vertelt ons al tien jaar lang over zijn leven. Zo kon je hem in zijn vorige theaterprogramma 'Ali B geeft antwoord' het hemd van het lijf vragen. Het leverde hem de cabaretprijs Neerlands Hoop op. Na die voorstelling bedacht hij: ik heb nog méér te vertellen. Verhalen waar een mens niet gemakkelijk over praat, waar zelfs iemand als Ali B zijn mond over houdt. ‘Want elke mens heeft zo zijn trots, schaamte en verborgen verhalen’, zegt hij zelf. In zijn huidige voorstelling 'Ali B beken(d)t' noemt hij dan ook man en paard. Pieter van der Wielen praat met Ali B over onder meer zijn theaterambities.

Onze kresj

vanaf 01:11:30

Documentairemaker Marije Meerman ging als kleuter naar een anti-autoritaire kresj. Daar speelde ze met poep, boormachines en andere socialistisch revolutionaire kleuters. Vijfenveertig jaar later duikt ze in het nagelaten archief van haar moeder om erachter te komen wat er in die tijd is gebeurt. Nikki Dekker praat met de regisseur van 'Onze kresj' over opvoeden, opgroeien en de verschillende vormen van vrijheid.

Iedereen een stukje muur

vanaf 01:40:19

Het zijn onvergetelijke beelden uit 1989: Berlijners die inhakken op het gehate beton van de Muur. De zwaarbewaakte grens werd 25 jaar geleden zo snel mogelijk verwijderd en de blokken beton verdwenen naar bouwbedrijven of onder nieuw aan te leggen snelwegen. 25 jaar na de val wil iedereen een stukje muur. In souvenirwinkels worden inmiddels valse steentjes verkocht en steden overal ter wereld gebruiken muurdelen als monument. De Nederlandse Stichting Wallbreakers ontdekte dat de Firma’s Lagerhaus en Klösters Baustoffwerke muurdelen over had en ze beschikbaar stelden aan kunstenaars. Met zeilboten haalden de Wallbreakers een aantal delen op uit Berlijn. Nu krijgt o.a. Zierikzee zijn eigen stukje Muur. Een reportage van Emmie Kollau.

advertentie