Nooit Meer Slapen

Met o.a. Above Us All, de beproefde bolide en Stefan Verwey

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Above Us All, de beproefde bolide en Stefan Verwey

Anton de Goede praat met Eugenie Jansen, regisseur van de film 'Above Us All'. Verder bezoeken we het uitvaartmuseum 'Tot Zover', dat een eerbetoon brengt aan auto’s waar we liever niet naar kijken: lijkwagens. En we praten met tekenaar Stefan Verwey over zijn overzichtsbundel 'Hoe open ik een boek?' en de bijhorende expositie in het Persmuseum te Amsterdam.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het 3D-experiment van Eugenie Jansen: Above Us All

vanaf 00:34:08

De film Above us all van Eugenie Jansen gaat over de jonge Australische Shay die moeite heeft met het verwerken van de dood van haar moeder. Haar vader is Vlaming van origine. Hij vindt dat ze door moeten met hun leven en neemt zijn twee kinderen mee terug naar het Belgische Ieper. In die stad omringd door sporen van de Eerste Wereldoorlog, probeert Shay haar moeders dood te begrijpen. De personages worden allemaal gespeeld door niet-professionele acteurs. Eugenie Jansen kreeg een Tiger Award voor haar debuut Tussenland (2002). Above us All is haar derde film. Anton de Goede praat met haar.

De bedroefde bolide

vanaf 01:14:26

Het uitvaartmuseum Tot Zover brengt een eerbetoon aan auto’s waar we liever niet naar kijken: lijkwagens. In het museum zijn ruim tweehonderd foto’s te zien van lijkwagens. In het persbericht van het museum werd een opvallende vergelijking gemaakt tussen de getoonde lijkwagens en klassieke pin-up-modellen. Verslaggever Laura Stek bezocht de tentoonstelling De bedroefde bolide om te kijken of die vergelijking hout snijdt.

De literaire tekeningen van Stefan Verwey

vanaf 01:46:00

Sinds 1966 worden de tekeningen van Stefan Verwey in de Volkskrant gepubliceerd. Nu is er een overzichtsbundel Hoe open ik een boek, die twintig jaar tekeningen over alle facetten van het literaire landschap behelst. En er is een bijbehorende expositie in het Persmuseum te Amsterdam. Floortje Smit liep er - vlak voor de boekpresentatie - een rondje met Stefan Verwey.