Nooit Meer Slapen

Met o.a. Ernest van der Kwast, De Onrendabelen, en voodoo in muziek

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Ernest van der Kwast, De Onrendabelen, en voodoo in muziek

De nieuwe roman van Ernest van der Kwast gaat over de rijke Italiaanse ijstraditie. Pieter van der Wielen praat met de schrijver over 'De ijsmakers'. Verder besteden we aandacht aan de voorstelling 'De Onrendabelen' van theatermaker en acteur Joeri Vos en we praten met muziekjournalist Leendert van der Valk over de geschiedenis van Voodoo.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ernest van der Kwast; De ijsmakers

vanaf 00:02:45

Schrijver Ernest van der Kwast woont en werkt beurtelings in Nederland en Italië. In 2004 bestormde hij de letteren met de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken, onder pseudoniem van Yusef el Halal. Hierna volgden de romans Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen en Stand-in (onder pseudoniem van Sieger Sloot). In 2010 verscheen Mama Tandoori, het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Zijn nieuwe roman De ijsmakers speelt zich af in het noorden van Italië, waar de vallei van de ijsmakers ligt: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. De roman gaat over familiebanden, die moeilijker te verbreken blijken dan menigeen zou wensen. Pieter van der Wielen spreekt met Ernest van der Kwast.

De onrendabelen

vanaf 01:15:05

Vroeger wilde theatermaker en acteur Joeri Vos politicus worden. Hij vindt zichzelf nog steeds een idealist, maar in politiek gelooft hij steeds minder. Voor Toneelgroep Oostpool schreef hij de cyclus Goede Bedoelingen. In het eerste deel draait het om de onrendabelen, mensen die de maatschappij alleen maar geld kosten en niets opleveren. Hoe moet je daar mee omgaan? Deze week gaat de voorstelling De onrendabelen in première. Emmie Kollau zocht Joeri Vos op.

De muziekgeschiedenis van voodoo

vanaf 01:45:37

De jazz van Louis Armstrong, de afrobeat van Fela Kuti, de kaseko van Lieve Hugo, de blues van Robert Johnson; ze waren er niet geweest zonder voodoo. Muziekjournalist en schrijver Leendert van der Valk heeft het plan opgevat om voor zijn volgende boek het spoor terug te volgen van New Orleans, via Haïti, de Cariben en Zuid Amerika, naar het hartland van de voodoo: Togo en Benin in Afrika. Mathijs Deen ging bij Van der Valk langs.

advertentie