Nooit Meer Slapen

met o.a. Sadettin Kırmızıyüz, Duncan Stutterheim en Writers Unlimited

Nooit Meer Slapen

met o.a. Sadettin Kırmızıyüz, Duncan Stutterheim en Writers Unlimited

Theatermaker Sadettin Kırmızıyüz zet zijn onderzoek naar hoe Nederlanders samenleven voort met de voorstelling 'Hollandse Luchten II: Pandgenoten'. Pieter van der Wielen praat met hem. Verder een gesprek met Duncan Stutterheim, oprichter van ID&T, over de veranderende danceindustrie en de vraag of een festival als Writers Unlimited slechts een podium moet bieden of ook stelling moet nemen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sadettin Kirmiziyüz over hoe Nederlanders samenleven

vanaf 00:02:58

'Hollandse Luchten II: Pandgenoten' is het tweede deel in een drieluik over de Nederlandse samenleving van vandaag. In het eerste deel verkende theatermaker Sadettin Kirmiziyüz samen met Marjolijn van Heemstra onze geliefde vrijheid van meningsuiting. Ditmaal zoekt hij het letterlijk dicht bij huis. Samen met zijn levenspartner, actrice Saar Vandenberghe, duikt hij in de verhalen van zijn buren, de bewoners van het Voormalig Handelsbladgebouw. In dit pand, waar in 1980 de Kroningsrellen begonnen, wonen Kirmiziyüz en Vandenberghe samen met pandgenoten die verschillen in leeftijd, opleiding, politieke voorkeur, gender en afkomst. Daar probeert het tweetal antwoorden te vinden op vragen als: Hoe is het samen leven de voorbije dertig jaar veranderd? Wat is de erfenis van de idealen van toen? Sadettin Kirmiziyüz is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen.

Aanpassen of opzouten

vanaf 01:14:34

Toen het festival Writers Unlimited voor de 20e editie van z'n festival onderdelen programmeerde als: 'zo zijn onze manieren' en 'aanpassen of opzouten', kon het niet vermoeden hoezeer die thema's zouden passen in de actualiteit van het moment. De moorden en gijzelingen in Frankrijk, de ferme stellingname van Aboutaleb in Nieuwsuur; het heeft de discussies over aanpassen of opzouten op scherp gesteld. Mathijs Deen spreekt met festivaldirecteur Ton van de Langkruis en programmamaakster Hassnae Bouazza over de rol van het festival in het publieke debat: slechts een podium bieden of ook stelling nemen? Het internationale literatuurfestival Writers Unlimited gaat donderdag van start in Den Haag.

De veranderende danceindustrie

vanaf 01:40:00

De gages die populaire dj’s vragen, maken de danceindustrie kapot. Dat zei Duncan Stutterheim, oprichter van dance-organisator ID&T, vandaag tijdens een keynote speech op Eurosonic Noorderslag. 'Het is in een paar jaar tien keer over de kop gegaan', aldus Stutterheim. Emmie Kollau sprak hem na afloop van zijn toespraak in de wandelgangen over geld en liefde.

advertentie