Nooit Meer Slapen

met o.a. Nico Dros, Vertalersgeluktour en Armando

Nooit Meer Slapen

met o.a. Nico Dros, Vertalersgeluktour en Armando

Schrijver en historicus Nico Dros is geboren op Texel. Ook al woont hij er al jaren niet meer, het eiland is altijd - in uiteenlopende periodes - een grote rol in zijn werk blijven spelen. Wat opvalt is dat zijn hoofdpersonen Texel ook nooit echt los kunnen laten. Pieter van der Wielen spreekt met Dros naar aanleiding van zijn verhalenbundel' Langzaam afbouwen op deze planeet'. En vanwege de 'Vertalersgeluktour' spreken we enkele vertalers over hun werk. Ook hebben we een ontmoeting met dichter en beeldend kunstenaar Armando n.a.v. het boek 'Armando. Tussen het weten en begrijpen'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nico Dros: Langzaam afbouwen op deze planeet

vanaf 00:02:45

Schrijver en historicus Nico Dros is geboren op Texel. Ook al woont hij er al jaren niet meer, het eiland is altijd - in uiteenlopende periodes - een grote rol in zijn werk blijven spelen. Wat opvalt is dat zijn hoofdpersonen Texel nooit echt los kunnen laten. Een ander terugkerend thema is religieus fanatisme: de bittere geloofstwist die hele dorpen kan verscheuren. De verhalen in zijn nieuwe bundel Langzaam afbouwen op deze planeet spelen zich af in het heden en verleden, en zelfs in de nabije toekomst. In de werelden die hij oproept is steeds iets grondig mis. Het kwaad is nooit ver weg. Nico Dros is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen; Pieter van der Wielen spreekt met hem.

Vertalersgeluktournee

vanaf 01:13:36

Literatuur vertalen is ondankbaar werk. Maandenlang zwoegen op teksten uit 't Oezbeeks of Engels, grappen deconstrueren en opnieuw in elkaar zetten. Om vervolgens niets over al je inzet te horen. Een aantal van Nederlands beste vertalers gaan daarom op Vertalersgeluktournee. Maarten Westerveen spreekt met Nicolette Hoekmeijer, vertaalster van onder andere John Irving, Toni Morrison en Edward St Aubyn, over de schoonheid van taal.

Armando: Tussen het weten en begrijpen

vanaf 01:43:02

'Ik ben nog niet dood, hoor', was de eerste reactie van Armando toen het Museum Oud Amelisweerd aankondigde een monografie van zijn werk te willen maken. Hoewel hij al 85 jaar is, werkt de kunstenaar stug door. Bijvoorbeeld aan een enorme boog die het stadshart van Amstelveen bijna kan overspannen. Emmie Kollau spreekt de kunstenaar over de motivatie om maar door te gaan naar aanleiding van het boek Armando. Tussen het weten en begrijpen. (Foto: Herman Nijhoff)