Nooit Meer Slapen

met o.a. Eric de Vroedt, de poppenspeler van Poetin en Laura van Dolron

Nooit Meer Slapen

met o.a. Eric de Vroedt, de poppenspeler van Poetin en Laura van Dolron

Met zijn project ‘MightySociety’ veroverde hij op zijn eigen voorwaarden het Nederlandse theater. Pieter van der Wielen spreekt met regisseur Eric de Vroedt n.a.v. de voorstelling ‘Koningin Lear’; een bewerking van Shakespeares koningsdrama ‘King Lear’. Verder o.a. aandacht voor misschien wel de meest invloedrijke theatermaker ter wereld: Vladislav Soerkov, die de vormgever van Poetin's Rusland wordt genoemd. En we praten met stand-up filosoof Laura van Dolron over haar nieuwe voorstelling ‘Mogelijkheden’.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eric de Vroedt: Koningin Lear

vanaf 00:02:55

Met zijn project MightySociety veroverde Eric de Vroedt in acht jaar tijd het Nederlandse theater. Voor deze reeks maakte de theatermaker tien geëngageerde voorstellingen over brandende en actuele kwesties. Vanaf 2007 viel dit project onder de vleugels van Toneelgroep Amsterdam, voor wie hij sindsdien ook repertoire voorstellingen maakt. Gisteren ging onder zijn regie de voorstelling Koningin Lear in première. In deze bewerking van Shakespeares koningsdrama King Lear zwaait een vrouw de scepter over een tot multinational uitgegroeid familiebedrijf. Als ze het bedrijf onder haar zoons wil verdelen, barst de hel los.

Vladislav Soerkov: de poppenspeler van Poetin

vanaf 01:11:09

Hij is misschien wel de meest invloedrijke theatermaker ter wereld: Vladislav Soerkov. Hij wordt de vormgever van Poetins Rusland genoemd, de 'grijze kardinaal' achter de troon. Vladislav Soerkov heeft het medialandschap in Rusland als geen ander gevormd. Soerkov is niet alleen een politicus, maar ook een schrijver en essayist met wortels in de Moskouse kunstwereld. Journalisten Hans Loos en Michel Krielaars vertellen in een gesprek met Maarten Westerveen meer over Soerkov.

Laura van Dolron: Mogelijkheden

vanaf 01:42:49

Theatermaker Laura van Dolron brengt het bekroonde toneelstuk Mogelijkheden (Constellations) van de jonge Britse toneelschrijver Nick Payne naar Nederland. Het stuk gaat over imker Roland en wetenschapster Marianne die reizen door verschillende parallelle universa waar de twee elkaar steeds opnieuw en net weer anders ontmoeten, verlaten, bedriegen en koesteren. De voorstelling laat ons zien hoeveel mogelijkheden we elke dag weer hebben om grappig, gemeen, ontrouw, klunzig en liefdevol te zijn. Tjitske Mussche spreekt Laura van Dolron over het stuk.

advertentie