Nooit Meer Slapen

met o.a. Roanne van Voorst, Hart en Edward St Aubyn

Nooit Meer Slapen

met o.a. Roanne van Voorst, Hart en Edward St Aubyn

'De verhuizing' is de debuutroman van antropoloog en journalist Roanne van Voorst en gaat over een welzijnswerker in een achterstandswijk die de werkelijkheid wat mooier voorspiegeld dat hij is. Anton de Goede spreekt met Roanne van Voorst. Verder o.a. een gesprek met actrice Wendell Jaspers over de theatervoorstelling 'Hart' en aandacht voor de Patrick Melrose-romans van de Engelse schrijver Edward St Aubyn.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De blik van antropoloog Roanne van Voorst

vanaf 00:33:49

Roanne van Voorst is journalist en antropoloog. Ze schreef eerder een boek over jonge allochtonen in Nederland; Jullie zijn anders als ons. Haar debuutroman De verhuizing speelt zich af in een buitenwijk van een grote stad, een ‘prachtwijk’, een ‘Vogelaarwijk’. De verhuizing is behalve een psychologisch portret van een welzijnswerker, ook een boek dat een beeld geeft van de absurde realiteit in achterstandswijken. Anton de Goede ontvangt Roanne van Voorst in de studio.

De Patrick Melrose-romans

vanaf 01:12:32

Het leven van de Engelse schrijver Edward St Aubyn is van een grimmigheid die moeilijk voor te stellen is. Hij kwam ter wereld als gevolg van een verkrachting. En werd vervolgens zelf door zijn vader jarenlang verkracht. Hij gaf zich over aan drank, drugs en totale wanhoop, maar vond uiteindelijk houvast in het schrijven. Zijn alter-ego Patrick Melrose leeft een leven dat in vele opzichten op dat van de schrijver lijkt. Van de gitzwarte kinderjaren tot de inzichten op middelbare leeftijd. Nu is de Melrose-reeks rond, en zijn alle boeken gebundeld. Maarten Westerveen spreekt met Edward St Aubyn en met journalist en bewonderaar Sander Pleij.

Hart: kiezen tussen goed en kwaad

vanaf 01:40:55

Waarom kiezen we in het schemergebied tussen goed en kwaad vaak voor onszelf? En waarom zijn die keuzes misschien niet 'goed', maar wel te begrijpen? Dat zijn de vragen waar de theatervoorstelling 'Hart' over gaat, een bewerking van de roman 'Een hart van prikkeldraad' van Lisette Lewin. Botte Jellema spreekt met Wendell Jaspers, ze speelt een van de hoofdrollen - zoals ze twaalf jaar geleden in dit stuk ook deed.