Nooit Meer Slapen

met o.a. Mimoun Oaïssa, de brieven van Frans Kellendonk en The Chinese Photobook

Nooit Meer Slapen

met o.a. Mimoun Oaïssa, de brieven van Frans Kellendonk en The Chinese Photobook

Hij maakte naam met speelfilms als 'Shouf Shouf Habibi' en 'Het Schnitzelparadijs'. Nu is hij te zien in 'De Masters', een film over twee jeugdvrienden die hun oude droom najagen: het maken als rapper. Pieter van der Wielen spreekt met acteur en scenarioschrijver Mimoun Oaïssa. En met schrijver Oek de Jong spreken we over de gebundelde brieven van Frans Kellendonk, de schrijver die 25 jaar geleden aan aids overleed. Verder onder meer aandacht voor 'The Chinese Photobook', samengesteld door het fotografenduo WassinkLundgren en de Britse fotograaf Martin Parr.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mimoun Oaïssa: De Masters

vanaf 00:02:55

Acteur en scenarioschrijver Mimoun Oaïssa werd geboren in Marokko en kwam op jonge leeftijd naar Nederland toe. Tijdens zijn studie aan de Toneelschool kreeg hij een contract aangeboden bij Toneelgroep Amsterdam, waar hij na drie jaar vertrok. Oaïssa had andere plannen. Met scenarist en regisseur Albert ter Heerdt ontwikkelde hij het idee voor de speelfilm Shouf shouf Habibi en speelde hierin de hoofdrol. Kort daarna speelde hij in Het Schnitzelparadijs, een film van Martin Koolhoven, waarmee zijn naam definitief was gevestigd. Vanaf volgende week is hij te zien in de film De Masters. Het verhaal draait om twee uitgebluste fabriekswerkers en jeugdvrienden die besluiten alsnog vol te gaan voor het verwezenlijken van hun oude droom: het maken als rapper. Pieter van der Wielen spreekt met Mimoun Oaïssa.

Oek de Jong over De brieven van Kellendonk

vanaf 01:11:37

Deze week verschijnt er een omvangrijke verzameling brieven van Frans Kellendonk, de schrijver die 25 jaar geleden overleed aan de ziekte aids. Samen met zijn collega Oek de Jong debuteerde hij in 1977, en samen zouden zij uitgroeien tot misschien wel de grootste schrijvers van hun generatie. De Jong bundelde met Jaap Goedegebuure De brieven van Kellendonk. Wat zou Kellendonk vinden van de wereld anno 2015? En wat in de brieven is zelfs voor De Jong, die hem goed kende, een verrassing? Anton de Goede spreekt met schrijver en samensteller Oek de Jong in Amsterdam. (Foto: Klaas Koppe)

WassinkLundgren: The Chinese photobook

vanaf 01:40:22

Fotografenduo WassinkLundgren en de Britse fotograaf Martin Parr hebben jarenlang rommelmarkten, antiquariaten en de Chinese versie van eBay afgestruind; op zoek naar fotoboeken over China. Dit resulteert nu in The Chinese Photobook, een vier kilo zwaar boek met daarin een overzicht van de belangrijkste en meest interessante fotoboeken die sinds 1900 gepubliceerd zijn. Anne Martens spreekt met Thijs Groot Wassink over wat deze foto's zeggen over de Chinese geschiedenis.

advertentie