Nooit Meer Slapen

met o.a. Nicole van Kilsdonk, Death Row Dollies en Going Clear

Nooit Meer Slapen

met o.a. Nicole van Kilsdonk, Death Row Dollies en Going Clear

Deze week gaat 'Ventoux' in première, de verfilming van de gelijknamige roman van Bert Wagendorp. Een film die naast wielrennen vooral over vriendschap gaat. Pieter van der Wielen spreekt met regisseur Nicole van Kilsdonk. En: trouwen met een ter dood veroordeelde? Er zijn vrouwen die het met volle overtuiging doen. We spreken met journaliste Linda Polman die deze vrouwen volgde voor haar boek 'Death Row Dollies'. En wat gebeurt er precies binnen de Scientology kerk? Met publiciste Karin Spaink bekijken we 'Going Clear', een documentaire van Alex Gibney over deze geestelijke beweging.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nicole van Kilsdonk: Ventoux

vanaf 00:02:55

Regisseur Nicole van Kilsdonk is bekend van jeugdfilms als Hoe overleef ik mezelf? en Patatje oorlog. Ze maakte ook drama over volwassenen, zoals Richting West, Onder het hart en Zadelpijn. Deze week gaat Ventoux in première, haar verfilming van de gelijknamige roman van Bert Wagendorp. De film gaat over een vriendengroep die naar dertig jaar besluit de Mont Ventoux opnieuw te beklimmen. Met het herleven van hun jonge jaren komen ook de spoken van vroeger weer aan het licht. Wagendorp schreef het verhaal ooit als een filmscript, maar zijn uitgever zag er meer een boek in. Nu, twee jaar later, is er alsnog een film gemaakt. Pieter van der Wielen spreekt met Nicole van Kilsdonk.

Going Clear: boekje open over Scientology kerk

vanaf 01:13:03

Wat gebeurt er precies binnen de Scientology kerk? Normaal gesproken houden de leden hun mond stijf dicht; journalisten die erover berichten krijgen de ene na de andere rechtzaak aan de broek. Toch lukte het Alex Gibney om voor zijn spraakmakende documentaire Going Clear voor het eerst acht voormalige leden van de Scientology Kerk, waaronder scriptschrijver Paul Haggis (Crash), openlijk te laten praten over hun vaak schokkende ervaringen, over wat hen aantrok binnen Scientology en waarom ze uiteindelijk de kerk hebben verlaten. Niet verbazingwekkend: Scientology reageerde woedend. Publiciste Karin Spaink volgt Scientology al jaren. Tussen 1995 en 2005 werd ze aangeklaagd door de beweging, ze won drie keer. Floortje Smit praat met haar over Going Clear.

Linda Polman: Death Row Dollies

vanaf 01:39:34

Trouwen met een ter dood veroordeelde? Er zijn vrouwen die het met volle overtuiging doen. Journaliste Linda Polman, die eerder onder meer De Crisiskaravaan schreef, volgde voor haar nieuwe boek Death Row Dollies jarenlang het doen en laten van deze vrouwen. Ook volgde ze de piepkleine Texaanse anti-doodstrafbeweging en sprak met nabestaanden van geëxecuteerden. Aan Emmie Kollau geeft ze een virtuele rondleiding door de microkosmos van Death Row in doodstrafstaat Texas.