Nooit Meer Slapen

met o.a. Cees Holtkamp, de Proust-snob en straatnaambordjes

Nooit Meer Slapen

met o.a. Cees Holtkamp, de Proust-snob en straatnaambordjes

Bakkerszoon Cees Holtkamp trok na zijn opleiding naar Amsterdam, waar hij samen met zijn vrouw, in 1969, een banketbakkerij begon. Zijn drang naar perfectie bracht hem ver: Patisserie Holtkamp is inmiddels een begrip tot ver buiten de stadsgrenzen. Beroemd zijn de kroketten en de Tarte Tatin. Ester Naomi Perquin spreekt met pâtissier Cees Holtkamp. En zijn er nog fanatici die zich wagen aan Marcel Prousts 'Op zoek naar de verloren tijd'? Nooit Meer Slapen gaat op zoek naar de verloren soort: de Proust-snob. Ook hoort u in de serie 'Ongesigneerd' het verhaal achter het ontwerp van straatnaambordjes.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Pâtissier Cees Holtkamp

vanaf 00:02:50

Bakkerszoon Cees Holtkamp trok na zijn opleiding naar Amsterdam, waar hij samen met zijn vrouw, in 1969, een banketbakkerij begon. Zijn drang naar perfectie bracht hem ver: Patisserie Holtkamp is inmiddels een begrip tot ver buiten de stadsgrenzen. Beroemd zijn de kroketten en de Tarte Tatin. Samen met culinair journalist Jonah Freud heeft Holtkamp een groot aantal van zijn recepten voor de thuiskeuken bewerkt, die zijn opgenomen in de culinaire biografie De banketbakker. Ester Naomi Perquin spreekt met pâtissier Cees Holtkamp.

À la recherche du Proust-snob

vanaf 01:11:56

De zomervakantie is begonnen. Misschien dan nu eindelijk maar eens echt beginnen aan de Op zoek naar de verloren tijd-cyclus van Marcel Proust. Of toch maar liever die makkelijke thriller in de tas stoppen? Want waarom zou je van deze Franse klassieker eigenlijk lezen? En zijn er überhaupt nog fanatici die zich wagen aan de duizenden pagina’s, in vertaling of het originele Frans? Emmie Kollau gaat op zoek naar de verloren soort: de Proust-snob.

Ongesigneerd: straatnaambordjes

vanaf 01:36:44

Straatnaambordjes, neem die bijvoorbeeld in de hoofdstad Amsterdam, zijn altijd blauw met hoge kapitalen in wit. Toch? Wie goed kijkt ontdekt dat het in werkelijkheid een rommeltje is op die bordjes: verschillende lettertypes, provisorisch overplakt met tape met daarop nieuwe letters. Wie ontwierp de letter voor de Nederlandse straatnaambordjes, en dan met name in Amsterdam? Met letterontwerpers Gerard Unger en Albert-Jan Pool en vormgever en straatnaambordjes-expert Carel Kuitenbrouwer. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek en is geïnspireerd op de Amerikaanse radioshow 99% Invisible. De serie werd gemaakt voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.