Nooit Meer Slapen

met o.a. Sam de Jong, Jan-Willem Anker en Museumbezoeking

Nooit Meer Slapen

met o.a. Sam de Jong, Jan-Willem Anker en Museumbezoeking

Regisseur Sam de Jong maakte tal van videoclips, waaronder de nieuwe 'Drank & Drugs'-clip van Lil Kleine & Ronnie Flex. Volgende week gaat zijn eerste speelfilm in premiére, getiteld 'Prins'. Pieter van der Wielen spreekt met Sam de Jong over deze surrealistische coming-of-age film. Verder maken we met schrijver Jan-Willem Anker een rondgang door de Amsterdamse Vogelbuurt, het decor van 'Het plein'; zijn dagboek vol ergernissen. En we spreken schrijfster Pauline Slot over ergernis en extase in kleine en grote musea, zoals beschreven in haar boek 'Museumbezoeking'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sam de Jong: Prins

vanaf 00:02:54

Sam de Jong is regisseur en kwam in 2012 van de Filmacademie. Met zijn afstudeerfilm Magnesium, over een meisje dat moet beslissen of zij een abortus wil ondergaan, won hij diverse internationale prijzen. Op 25 juni gaat Prins in Nederland in première, de eerste speelfilm van Sam de Jong. Prins vertelt het verhaal van Ayoub, een 'surrealistische coming-of-age film'. De Jong: “Dit is een heel dierbaar en persoonlijk project. We hebben de film geschoten op anderhalve kilometer van de plek waar ik zelf ben opgegroeid– in een heel typische sociale omgeving.” Op de Berlinale eerder dit jaar werd Prins al lovend ontvangen en draait vanaf 14 augustus ook in de Verenigde Staten. Pieter van der Wielen praat met Sam de Jong.

Jan-Willem Anker: Het Plein

vanaf 01:12:06

Nog voor de publicatie van Jan-Willem Ankers Het Plein was er al veel om te doen. Het dagboek van de schrijver over het leven aan een plein in Amsterdam Noord beschreef een bijna dagelijkse routine van ingebakken vandalisme, bestuurlijke onkunde en onbestrafte criminaliteit. Verslaggever Maarten Westerveen bezoekt samen met Jan-Willem Anker de loopgraven van Amsterdam Noord.

Pauline Slot over het bezoeken van musea

vanaf 01:40:24

Schrijfster Pauline Slot stelde haar ervaringen als museumbezoeker te boek. In Museumbezoeking schrijft ze over blockbusters, tentoonstellingsvormgeving, zaalteksten, museumrestaurants en souvenirs. Gijsbert van der Wal praat met haar over de vraag die aan het boek ten grondslag lag: waarom gaan we eigenlijk naar musea?

advertentie