Nooit Meer Slapen

Met o.a. Heinrich Dahms, absurde verzamelingen en falen in film

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Heinrich Dahms, absurde verzamelingen en falen in film

De Zuid-Afrikaanse regisseur Heinrich Dahms emigreerde op latere leeftijd naar Nederland. Voor 'Between The Devil And The Deep', een documentaire over de kleine vissersgemeenschap, keerde hij terug naar zijn vaderland. Ester Naomi Perquin spreekt met Heinrich Dahms. En vanwege de vertoning van 'The Room', een film die zo slecht is dat ie alleen maar fascinatie oogst, krijgen we een cursus 'falen in film'. Verder ontmoeten we beeldend kunstenaar Pet van de Luijtgaarden die op de Twente Biënnale een stoet van caravans bijeen heeft gebracht, die gevuld zijn met absurde verzamelingen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Heinrich Dahms: Between the Devil and the Deep

vanaf PT-2M-26S

Heinrich Dahms is een Zuid-Afrikaanse regisseur die op latere leeftijd naar Nederland emigreerde. Voor zijn documentaire Between the Devil and the Deep keerde hij terug naar zijn vaderland. De film verbindt drie persoonlijke verhalen middels één centraal thema: de vloek van de abalone, een bedreigde zeeslak die in China gebruikt wordt als afrodisiacum en statussymbool. De illegale oogst heeft desastreuze gevolgen op de traditionele vissersgemeenschap in Kaapstad. Ester Naomi Perquin spreekt met regisseur Heinrich Dahms, die eerder het Nederlandse drama Overleven maakte.

Falen in film met The Room

vanaf 00:36:55

Er zijn briljante films, en goede, middelmatige, onopmerkelijke en ronduit slechte films. En dan zijn er films die zo slecht zijn dat ze geen hoon maar fascinatie oogsten.​ Hoe kan dit gemaakt zijn? Wie heeft het kunnen bedenken? The Room van Tommy Wiseau is zo'n film. Een idioot plot, dialogen die je oren doen bloeden, acteerwerk waar een baksteen zich voor zou schamen, The Room heeft 't allemaal. In Tilburg wordt de film met een speciale voorstelling geëerd. Maarten Westerveen kreeg een cursus 'falen in film'.

Pet van de Luijtgaarden op de Twente Biënnale

vanaf 01:04:05

Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen. Hij koopt op Marktplaats complete verzamelingen op van objecten zoals wegwerpaanstekers, kikkers, G.I. Joe actiepoppen en flippo's. De dwaasheid van het 'nooit genoeg' blijkt onherroepelijk. Al enige tijd tourt hij door Nederland met een kleurige karavaan aan caravans gevuld met zijn verzamelingen. Deze week streek hij neer in Enschede voor de Twente Biënnale. Emmie Kollau zoekt hem op. (Foto: Chris Heijmans)