Nooit Meer Slapen

met o.a. Teun Hocks, stijlvol vloeken en de terugkeer van de typemachine

Nooit Meer Slapen

met o.a. Teun Hocks, stijlvol vloeken en de terugkeer van de typemachine

Teun Hocks viel in de kunstwereld al snel op door zijn combinatie van fotografie en schilderkunst. Zijn fotoschilderijen hangen momenteel in het CODA Museum in Apeldoorn. Elk kunstwerk vertelt een ander verhaal, maar heeft hetzelfde hoofdpersonage: de kunstenaar zelf. Pieter van der Wielen spreekt met Teun Hocks. Verder krijgen we een cursusje stijlvol vloeken van het vertalersduo Erik Bindervoet en Robert-Jan Henkes. En met schrijver Dirk van Weelden spreken we over 'The Typewriter Revolution'; over de terugkeer van de typemachine als verzet tegen o.a. big data.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Teun Hocks en zijn ploeterende antiheld

vanaf 00:02:46

Beeldend kunstenaar Teun Hocks studeerde aan de St. Joost Akademie in Breda. Hij begon met publiciteit en grafiek en werkte als tekenaar, filmer, performer en entertainer. In de kunstwereld viel hij al snel op door zijn combinatie van fotografie en schilderkunst. In het CODA Museum in Apeldoorn is momenteel een tentoonstelling te zien met een selectie van zijn fotoschilderijen. Elk kunstwerk vertelt een ander verhaal, maar heeft hetzelfde hoofdpersonage: de kunstenaar zelf. Ook is er nieuw werk van Hocks bij galerie Torch in Amsterdam te zien en bij galerie Heden in Den Haag ligt de nadruk op zijn werk op papier. Pieter van der Wielen spreekt met Teun Hocks.

De typemachine afgestoft

vanaf 01:12:02

Het is een trend onder jonge mensen: de oude typemachine bij de (groot)ouders van zolder halen. Niet om als pronkstuk neer te zetten, maar om er weer mee te schrijven. Mathijs Deen ging op onderzoek uit en sprak met schrijver Dirk van Weelden over 'The Typewriter Revolution', een boek van Richard Polt over de terugkeer van de typemachine als verzet tegen o.a. big data.

Een cursus stijlvol vloeken

vanaf 01:42:52

Vertalers Erik Bindervoet en Robert-Jan Henkes houden van taal en daarbij is niets hen taboe. Hun nieuwe boek dat echt 'Dat boek met die kuttitel' heet, behandelt de mooiste scheld- en vloekwoorden: van Actreutel tot Geiteneuker en van Gratekut tot Zwijnjak. Verslaggever Emmie Kollau kreeg een cursus stijlvol vloeken.