Nooit Meer Slapen

met o.a. Laura van Dolron, Hans Fallada en de Eichmann-opera

Nooit Meer Slapen

met o.a. Laura van Dolron, Hans Fallada en de Eichmann-opera

Theatermaker Laura van Dolron noemt zichzelf stand-up philosopher. Eerder was ze artist in residence bij het Nationale Toneel. Ook heeft ze haar eigen gezelschap opgericht, Goed gezelschap van Laura. Met haar voorstelling 'Liefhebben' tourt ze langs de theaters. Pieter van der Wielen spreekt met Laura van Dolron. Verder onder meer aandacht voor het tragische leven van de Duitse schrijver Hans Fallada (1893-1947) n.a.v. de biografie 'Alles in mijn leven komt terecht in een boek' van literair vertaler Anne Folkertsma. En voor 'Eichmann. Een opera over de vrije wil' van de Diamantfabriek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Laura van Dolrons zoektocht naar écht liefhebben

vanaf 00:02:51

Theatermaker Laura van Dolron noemt zichzelf stand-up philosopher. Als pas afgestudeerd regisseur maakte ze met haar gezelschap Het Zesde Bedrijf drie voorstellingen, waarna ze schreef, speelde en regisseerde bij verschillende toneelgezelschappen. Ook was ze artist in residence bij het Nationale Toneel en heeft ze haar eigen gezelschap opgericht, Goed gezelschap van Laura. Echt liefhebben, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? In haar voorstelling Liefhebben gaat Laura van Dolron op zoek naar een antwoord. Pieter van der Wielen spreekt met Laura van Dolron.

Eichmann en de banaliteit van het kwaad in opera

vanaf 01:14:21

Adolf Eichmann blijft fascineren. Over de architect van de Holocaust en zijn strafproces in Jeruzalem werden vele boeken, documentaires en films gemaakt, waaronder 'Eichmann in Jeruzalem. A Report on the Banality of Evil' van filosofe Hannah Arendt. Naar aanleiding hiervan brengt operagezelschap de Diamantfabriek nu 'Eichmann. Een opera over de vrije wil'. De productie van schrijver/regisseur Bo Tarenskeen en componiste Maria Alejandra Castro Espejo gaat vooral over de vraag in hoeverre de mens baas is over zijn eigen handelen. Emmie Kollau sprak de makers.

Schrijver Hans Fallada was de ‘kleine man’ uit zijn boek

vanaf 01:42:59

Hij maakte een onstuimige puberteit door, schoot zijn beste vriend dood, belandde herhaaldelijk in de gevangenis en telkens weer in de psychiatrie: het tragische leven van de Duitse schrijver Hans Fallada (1893-1947) is een goudmijn voor een biografie. Wie was de man die de literatuur en vooral zijn eigen romans, waaronder de bestseller 'Wat nu, kleine man?', zo nodig had om op de been te blijven? Verslaggever Maarten Westerveen sprak met literair vertaler Anne Folkertsma, die de biografie 'Hans Fallada. Alles in mijn leven komt terecht in een boek' schreef.

advertentie