Nooit Meer Slapen

met o.a. Reinier de Graaf, Drs. P en het '60-keurmerk Goed Wonen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Reinier de Graaf, Drs. P en het '60-keurmerk Goed Wonen

Architect Reinier de Graaf is partner van het architectenbureau OMA van oprichter Rem Koolhaas. In deze positie is hij o.a. verantwoordelijk voor de renovatie van het Timmerhuis in Rotterdam, dat in december wordt opgeleverd. Ook is hij directeur van AMO, de denktank van het bureau. AMO kijkt naar de culturele context van architectuur, buiten de praktijk om. Pieter van der Wielen spreekt met Reinier de Graaf. Verder vertelt de 17-jarige Ringo Maurer over 'Troika hier, Troika daar'; een bloemlezing van het werk van zijn oude vriend Drs. P. En aandacht voor het begin jaren '60-keurmerk Goed Wonen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Reinier de Graaf over 'de wolk van staal' in Rotterdam

vanaf 00:02:41

Architect Reinier de Graaf is partner van het architectenbureau OMA, dat werd opgericht door Rem Koolhaas. In deze positie is hij o.a. verantwoordelijk voor de renovatie van het Timmerhuis in Rotterdam, dat in december wordt opgeleverd. Ook is hij directeur van AMO, de denktank van het bureau. AMO kijkt naar de culturele context van architectuur, buiten de praktijk om. Pieter van der Wielen spreekt met Reinier de Graaf.

Troika hier, troika daar: jonge vriend bundelt Drs. P

vanaf 01:12:52

Het allermooiste van Drs. P is nu gebundeld in het boek Troika hier, troika daar. Opmerkelijk aan de bloemlezing is dat het is samengesteld door auteur Renske de Greef en de 17-jarige scholier en musicus Ringo Maurer, een goede vriend van Heinz Hermann Polzer – de werkelijke naam van Drs. P. Verslaggever Maarten Westerveen praat met Ringo Maurer over hun bijzondere vriendschap en de schoonheid van het werk van zijn oude kameraad.

Goed Wonen was Eigen Huis & Interieur avant la lettre

vanaf 01:41:57

Wie begin jaren '60 een nieuwe woning moest inrichten, kon voor inspiratie terecht bij Stichting Goed Wonen. Deze ‘smaakpolitie’ van winkeliers, meubelfabrikanten en architecten pleitte voor meer licht en ruimte in het interieur; geen eikenhouten meubels maar lichte Gispen-stoelen. Dat zou de samenleving ten goede komen. Tjitske Mussche sprak met stedenbouwkundige Noud de Vreeze, die het boek 'Goed Wonen, geschiedenis van een keurmerk' schreef en met Geertje Felix, die haar Goed Wonen-interieur niet meer veranderde sinds 1961.