Nooit Meer Slapen

met o.a. Jaap Spijkers, Jheronimus Bosch en Joep Bertrams

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jaap Spijkers, Jheronimus Bosch en Joep Bertrams

Voor zijn eerste filmrol in '1000 Rosen' won acteur Jaap Spijkers direct een Gouden Kalf. Hierna volgden films als 'Karakter', 'De Poolse Bruid' en 'New Kids Turbo' en voorstellingen; o.a. 'Mijn hondenmond', 'Lange dagreis naar de nacht' en 'De ideale man'. Spijkers regisseert bij Het Toneel Speelt en is vaste acteur bij het Nationale Toneel. Volgende week gaat daar de politieke komedie 'De revisor' in première. Pieter van der Wielen spreekt met Jaap Spijkers. Verder spreken we met regisseur Pieter van Huystee over de Jheronimus Bosch-film 'Touched by the Devil'. En we spelen Open Kaart met cartoonist Joep Bertrams.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jaap Spijkers over politieke komedie De revisor

vanaf 00:02:55

Voor zijn eerste filmrol in 1000 Rosen won acteur Jaap Spijkers direct een Gouden Kalf. Zes jaar eerder, in 1988, studeerde hij af aan de Toneelschool in Arnhem, waarna hij voor theatercollectief De Trust speelde. Hierna volgden vele films, zoals Karakter, De Poolse Bruid en New Kids Turbo. In het theater was hij te zien in o.a. Mijn hondenmond, Lange dagreis naar de nacht en De ideale man. Spijkers regisseert voorstellingen bij Het Toneel Speelt en is sinds 2009 vaste acteur bij het Nationale Toneel. Volgende week gaat daar de voorstelling De revisor in première, een komedie over hebzucht en ijdelheid in de politiek. Pieter van der Wielen spreekt met Jaap Spijkers.

De weg naar het 500ste sterfjaar in Jheronimus Bosch, Touched by the Devil

vanaf 01:12:05

Het is dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat de schilder Jheronimus Bosch stierf. Daarom organiseert het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch vanaf 13 februari een grote tentoonstelling over de schilder. Documentairemaker Pieter van Huystee volgde vijf jaar lang een team van Bosch-experts dat de 25 resterende werken van Bosch systematisch heeft onderzocht en tegelijkertijd musea als het Louvre en het Prado moest overtuigen hun schilderijen uit te lenen. Het resultaat is de film 'Jheronimus Bosch, Touched by the Devil', een eerbetoon aan de ‘duivelskunstenaar’ en een politiek steekspel ineen. Verslaggever Floortje Smit sprak met Pieter van Huystee.

Open Kaart: Joep Bertrams

vanaf 01:27:30

Het tweede uur van Nooit Meer Slapen is een nieuwe rubriek rijker: Open Kaart. Een schrijver, muzikant, regisseur of andere kunstenaar vertelt niet alleen over recent werk, maar trekt ook kaarten uit een stapel waarop prikkelende, persoonlijke vragen staan afgedrukt. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht was cartoonist Joep Bertrams te gast n.a.v. de aanslag op het Franse satirische tijdschrift 'Charlie Hebdo', vandaag één jaar geleden.