Nooit Meer Slapen

met o.a. Roel Bentz van den Berg, Mark van Hattem en A.L. Snijders

Nooit Meer Slapen

met o.a. Roel Bentz van den Berg, Mark van Hattem en A.L. Snijders

Roel Bentz van den Berg studeerde filosofie, maakte gedurende 25 jaar programma’s voor de VPRO en was als essayist vele jaren verbonden aan NRC Handelsblad. Hij publiceerde tot nu toe vier bundels met verhalende essays – ‘De luchtgitaar’, ‘De overdaad’, ‘Zapdansen’ en ‘Engelen in regenjas’. Ook schreef hij een roman genaamd ‘Dagen van vertrek’. Nu verschijnt ‘Het naderen van een brug’, een roman over liefde, rouw, acteren, de valkuilen van het bewustzijn en de veerkracht van de menselijke ziel én de vraag in hoeverre wij echt aanwezig kunnen zijn in ons eigen leven en dat van een ander. Pieter van der Wielen spreekt met Roel Bentz van den Berg. Ook besteden we aandacht aan fotograaf Mark van Hattem, die in zijn fotografie het verleden probeert vast te leggen. En schrijver A.L. Snijders beantwoordt de nu nog onbekende vragen in de rubriek Open Kaart naar aanleiding van de ‘A.L. Snijders Show’.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Leven en dood in nieuwe roman Roel Bentz van den Berg

vanaf 00:02:47

Roel Bentz van den Berg studeerde filosofie, maakte gedurende 25 jaar programma’s voor de VPRO en was als essayist vele jaren verbonden aan NRC Handelsblad. Hij publiceerde tot nu toe vier bundels met verhalende essays – 'De luchtgitaar', 'De overdaad', 'Zapdansen' en 'Engelen in regenjas'. Ook schreef hij een roman genaamd 'Dagen van vertrek'. Nu verschijnt 'Het naderen van een brug', een roman over liefde, rouw, acteren, de valkuilen van het bewustzijn en de veerkracht van de menselijke ziel én de vraag in hoeverre wij echt aanwezig kunnen zijn in ons eigen leven en dat van een ander. Pieter van der Wielen sprak met Roel Bentz van den Berg.

Het verleden vastgelegd: de fotografie van Mark van Hattem

vanaf 01:12:04

Het verleden is nog niet voorbij, maar kan vandaag nog worden vastgelegd. Door het gebruik van de juiste technieken (die overigens verbazend eenvoudig zijn) kan het zelfs gefotografeerd worden. Fotograaf en historicus Mark van Hattem gaat naar eigen zeggen meer dan 150 jaar terug in de tijd door gebruik te maken van pinhole camera’s en gomdruk. Zonder lens, zonder verstelbaar diafragma en zonder scherpstellen wil hij laten zijn dat de tijd van Heine en Walter Scott nog steeds voortduurt. Van donderdag tot en met zondag zijn zijn foto’s te zien op het Deliplein in Rotterdam. Ze maken onderdeel uit van het Rotterdam Foto Festival. Verslaggever Mathijs Deen sprak met Mark van Hattem.

Open Kaart: A.L. Snijders

vanaf 01:27:08

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht was het woord aan A.L. Snijders die langs kwam om te vertellen over de 'A.L. Snijders Show'.