Nooit Meer Slapen

met o.a. Joost van den Toorn, De schilder getekend en Hans Boland

Nooit Meer Slapen

met o.a. Joost van den Toorn, De schilder getekend en Hans Boland

Beeldhouwer Joost van den Toorn stelt in zijn werk grote thema’s als geweld, seks en religie aan de orde. Zijn keramiek is nu te zien in het Prinsessehof in Leeuwarden onder de titel 'Something to Believe in', binnenkort wordt zijn werk tentoongesteld in het Groninger Museum. Pieter van der Wielen spreekt met Joost van den Toorn. Vertaler Hans Boland komt langs om te vertellen over de vertaling van het volledig werk van Alexandr Poesjkin.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Joost van den Toorn verkent de grenzen van de beeldhouwkunst

vanaf 00:02:48

Beeldhouwer Joost van den Toorn stelt in zijn werk grote thema’s als geweld, seks en religie aan de orde. Hij laat zich inspireren door etnografica en outsiderkunst, waarvan hij zelf een uitgebreide collectie bezit. Zijn kunstwerken hebben vaak een cartoonesk uiterlijk, waarbij oude symbolen worden gecombineerd met populaire beeldtaal. Momenteel is zijn keramiek te zien in het Prinsessehof in Leeuwarden onder de titel Something to Believe in, binnenkort worden zijn sculpturen tentoongesteld in het Groninger Museum. Pieter van der Wielen spreekt met Joost van den Toorn.

De schilder getekend

vanaf 01:10:43

Het ligt voor de hand dat striptekenaars, als ze zich aan een getekende biografie wagen, geneigd zijn te kiezen voor de levens van schilders of anderszins beeldende kunstenaars. Zo hebben Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, Rembrandt en Edward Munch al één of meerdere getekende biografieën en zijn de komende jaren in ieder geval Mondriaan en Andy Warhol aan de beurt. Galerie 37PK in Haarlem maakte er voor de stripdagen een tentoonstelling van. Naast werk van al gepubliceerde biografieën hangt daar ook werk van de nog te verschijnen getekende levensverhalen van Andy Warhol (Typex) en Mondriaan (Robert van Raffe). Beide striptekenaars doen een boekje open over hun lopende project.

Open Kaart: Hans Boland

vanaf 01:25:36

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt vertaler Hans Boland langs om te vertellen over de vertaling van het volledig werk van Alexandr Poesjkin, Ruslands grootste dichter.

De nachtcorrespondent: het voorhoofd van beeldhouwer Giuseppe Penone

vanaf 01:44:48

Dit weekend is er onder de fietstunnel van het Rijksmuseum een bijzonder werk te zien door de ruiten van het museum: het voorhoofd van de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone. Het werk is gemaakt op panelen van twaalf bij zes meter. Op vrijdag opent de tentoonstelling, maar intussen wordt er nog opgebouwd. Nachtcorrespondent Luuk Heezen neemt een kijkje.