Nooit Meer Slapen

met o.a. Lotte van den Berg, 51 Sprints en Hedda van Gennep

Nooit Meer Slapen

met o.a. Lotte van den Berg, 51 Sprints en Hedda van Gennep

Regisseur Lotte van den Berg gebruikt de theatrale vorm om verhoudingen tussen mensen zichtbaar te maken, niet alleen binnen de muren van het theater, maar ook daarbuiten. Voor Building Conversation werkt ze nu aan het stuk 'Parlement van de Dingen', gebaseerd op een theorie van Bruno Latour. Pieter van der Wielen spreekt met Lotte van den Berg. Verder aandacht voor 'Kriterion sinds '45', een documentaire van Hedda van Gennep en voor de interactieve documentaire '51 Sprints' van Het Nieuwe Instituut.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Lotte van den Berg maakt verhoudingen tussen mensen zichtbaar

vanaf 00:02:58

Regisseur Lotte van den Berg gebruikt de theatrale vorm om verhoudingen tussen mensen zichtbaar te maken, niet alleen binnen de muren van het theater, maar ook daarbuiten. Ze werkt in de publieke ruimte van steden over de hele wereld om juist daar zichtbaar te maken wat er al is. Momenteel werkt ze voor Building Conversation aan Parlement van de Dingen, een stuk gebaseerd op een theorie van Bruno Latour. Wat betekent het voor ons Westerlingen om namens de dingen en namens de natuur te spreken? Pieter van der Wielen spreekt met Lotte van den Berg.

De atleet als symbool in 51 Sprints

vanaf 01:11:25

De interactieve documentaire 51 Sprints vertelt de geschiedenis van het koningsnummer van de moderne Olympische Spelen: de 100 meter hardlopen. Natuurlijk is deze historie verbonden met records en legendarische finales, maar in 51 Sprints ligt de nadruk op de atleet als symbolische figuur die bijvoorbeeld zijn of haar ras, natie of sekse vertegenwoordigt. Verslaggever Emmie Kollau bekijkt de documentaire alvast.

Open Kaart: Hedda van Gennep

vanaf 01:25:11

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Documentairemaakster Hedda van Gennep vertelt vannacht over de documentaire Kriterion sinds '45, een rondgang langs de verschillende projecten, of 'werkstudentobjecten', die er in Amsterdam onder de naam Kriterion bestaan.

De nachtcorrespondent: Eerherstel voor de Monkees

vanaf 01:43:48

The Monkees bestaan dit jaar 50 jaar. Het was de eerste bedachte band in de popgeschiedenis. De band werd samengesteld na advertenties en audities. De muziek werd voor het geschreven én gespeeld, er werd een tv-serie rondom de jongens bedacht, er verschenen strips en t-shirts en dat alles zonder dat The Monkees er zelf iets voor hoefden te doen. Maar is het eigenlijk wel waar dat The Monkees niks zelf deden? Nachtcorrespondent Tom Klaassen zoekt het uit en doet verslag.

advertentie