Nooit Meer Slapen

met o.a. Arthur Brand, i.m. Prince, Aantekeningen van een hulpweigeraar en Emma Curvers

Nooit Meer Slapen

met o.a. Arthur Brand, i.m. Prince, Aantekeningen van een hulpweigeraar en Emma Curvers

Roofkunstexpert Arthur Brand raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Hij specialiseerde zich in de kunst- en antiquiteitenhandel en ontdekte dat die handel een schaduwzijde kent. Hij raakt betrokken bij zaken die wereldwijd het nieuws halen, zoals het Evangelie van Judas, het valse Olmeken-hoofd, de Leonardo Patterson zaak, Hitlers paarden en vele andere. Momenteel houdt hij zich bezig met de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn gestolen zijn. Onlangs werd bekend dat deze schilderijen zich in Oekraïne bevinden. Pieter van der Wielen spreekt met Arthur Brand. Verder aandacht voor 'Aantekeningen van een hulpweigeraar', een boek van Rogier Vogelenzang waarin een 89-jarige man dood samen met zijn twee jaar eerder overleden vrouw wordt aangetroffen in zijn vervuilde huis. En we spreken schrijfster Emma Curvers over haar bijdrage aan het boek 'Vrouwen schrijven niet met hun tieten'. Ook besteden we deze uitzending aandacht aan het overlijden van popzanger Prince.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Arthur Brand: Alles wat je niet mag weten over de kunstwereld

vanaf 00:02:55

Roofkunstexpert Arthur Brand raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Hij specialiseerde zich in de kunst- en antiquiteitenhandel en ontdekte dat die handel een schaduwzijde kent. Hij raakt betrokken bij zaken die wereldwijd het nieuws halen, zoals het Evangelie van Judas, het valse Olmeken-hoofd, de Leonardo Patterson zaak, Hitlers paarden en vele andere. Momenteel houdt hij zich bezig met de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn gestolen zijn. Onlangs werd bekend dat deze schilderijen zich in Oekraïne bevinden. Pieter van der Wielen spreekt met Arthur Brand.

De nachtcorrespondent: in memoriam Prince

vanaf 01:02:42

Popzanger Prince is op 57-jarige leeftijd overleden op zijn landgoed Paisley Park in Minnesota. Prince werd begin jaren 80 bekend als popartiest. In Europa is zijn bekendste nummer Purple Rain, dat in 1984 werd uitgebracht. Onze nachtcorrespondent Luuk Heezen verzamelde reacties op dit nieuws en sprak Wilbert Mutsaers, voormalig zendermanager van 3FM en nu algemeen directeur bij MOJO Concerts, en groot liefhebber van Prince. Ook sprak hij universitair hoofddocent Mediastudies Jaap Kooijman en geluidsman Remko Visser, die in 2011 nog met Prince heeft gewerkt.

Tobben over het verleden in Aantekeningen van een hulpweigeraar

vanaf 01:26:35

Een 89-jarige man wordt dood in zijn vervuilde huis aangetroffen samen met zijn twee jaar eerder overleden vrouw. Dit waargebeurde verhaal uit 2005 vormt het uitgangspunt voor de eerste roman van Rogier Vogelenzang. Vogelenzang werkte decennialang in Amsterdam als huisarts. ’s Ochtends tussen 6 en 8, voordat zijn spreekuur begon, werkte hij aan zijn boek. Nu, twee jaar na zijn pensioen, debuteert hij met 'Aantekeningen van een hulpweigeraar', waarin hij in de huid kruipt van de oude man. Verslaggever Emmie Kollau sprak hem.

Open Kaart: Emma Curvers

vanaf 01:41:42

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Afgelopen nacht kwam schrijfster Emma Curvers langs om te vertellen over haar bijdrage aan het boek 'Vrouwen schrijven niet met hun tieten'.

advertentie