Nooit Meer Slapen

Met o.a. Mirjam Rotenstreich, Merel Bem en Eva Meijer

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Mirjam Rotenstreich, Merel Bem en Eva Meijer

Mirjam Rotenstreich debuteerde met de roman Salieristraat no. 100. Ze is de echtgenote van schrijver A.F.Th. van der Heijden en voltooide Verloren mensen tijdens haar rouwperiode om de dood van haar zoon Tonio. Haar nieuwe roman De stalkster gaat over een krankzinnige vrouw die niet bereid is haar grote liefde op te geven. Verder in deze uitzending: de betekenis van kunst voor Merel Bem, en schrijfster Eva Meijer is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mirjam Rotenstreichs roman over krankzinnige liefde

vanaf 00:02:47

Mirjam Rotenstreich debuteerde met de roman 'Salieristraat no. 100' en stelde diverse bloemlezingen en boeken over literatuur samen. Ze is de echtgenote van schrijver A.F.Th. van der Heijden en voltooide Verloren mensen tijdens haar rouwperiode om de dood van haar zoon Tonio. Haar nieuwe roman 'De stalkster' gaat over een krankzinnige vrouw die niet bereid is haar grote liefde op te geven. Zij heeft in haar rouw maar één doel: een laatste keer de hartenklop van haar geliefde voelen. Pieter van der Wielen spreekt met Mirjam Rotenstreich.

Doorkijken: hoe kunst het leven van Merel Bem beïnvloedt

vanaf 01:11:05

Sommige kunstwerken draag je een leven lang met je mee. Ze nestelen zich in je hoofd en houden zich daar schuil, wachtend op het moment dat je ze nodig hebt. In haar boek 'Doorkijken' beschrijft kunstcriticus Merel Bem allerlei inzichten die ze heeft gekregen dankzij kunst, en hoe zij door die inzichten weer meer verweven raakt met die kunst. Verslaggeefster Tjitske Mussche kocht samen met Merel noten op de markt, waar ook weer een kunstzinnig verhaal achter verscholen zit.

Open Kaart: schrijfster Eva Meijer

vanaf 01:24:41

Je hele leven achter je laten, en een carriere als vogelaar beginnen op het Engelse platteland. 'Ik Vertrek' is er niets bij. Len Howard (1894-1973) trok precies dit levensplan, en werd er een internationaal bestsellerauteur mee. Schrijfster en filosofe Eva Meijer raakte geïntrigeerd door het verhaal van Howard. Ze schreef er haar vierde boek 'Het vogelhuis' over. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Eva Meijer persoonlijke vragen over leven en werk.

Nacht van de Poëzie: Jonathan Griffioen

vanaf 01:44:53

Twintig dichters halen zaterdag de nacht door tijdens de 34e Nacht van de Poëzie, in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Onze verslaggeefster Remy van den Brand spreekt één van hen: Jonathan Griffioen. In 2015 verscheen zijn debuutbundel 'Wijk'. Hij ontving hiervoor een nominatie voor de C. Buddingh'-prijs.