vanaf dinsdag 28 november om 21.05 uur op NPO 3

Na eerdere series in het onderwijs (100 dagen voor de klas) en de psychiatrie (100 dagen in je hoofd) gaan VPRO-programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten opnieuw het experiment aan om als bijzonder stagiairs hun onderwerp te doorgronden. Dit keer in een van de wijken waar bijna niemand écht naar omkijkt, de Haagse wijk Laak.

Het wordt wel een achterstandswijk of probleemwijk genoemd, maar de bewonerscommissies hebben het liever over een ‘vergeten wijk’. Hoewel Laak op steenworp afstand ligt van zowel het stadsbestuur als het Binnenhof hebben bewoners niet het gevoel dat er echt naar hun problemen geluisterd wordt.

Terwijl Tim als opbouwwerker in een buurtcentrum onder meer voedselpakketten uitdeelt, gaat Nicolaas op huisbezoek als maatschappelijk werker. Ze raken steeds meer vertrouwd met de mensen die ze als sociaal werker begeleiden en tegelijkertijd daagt hun verblijf in Laak hen uit om hun eigen maatschappelijke betrokkenheid onder de loep te nemen.

Waar functioneert ons sociale vangnet goed, waar ontstaan de gaten en waar dreigen mensen er echt doorheen te glippen? Hoe vinden ze dat we in Nederland met de genoemde problemen omgaan en hoe zou het eventueel anders kunnen en moeten? En hoe sociaal zijn Tim en Nicolaas eigenlijk zelf? Wat betekenen zij voor anderen die het in veel opzichten minder goed hebben? 

De serie 100 dagen in de vergeten wijk, die start in de week na de verkiezingen, schetst een scherp beeld van een wijk zoals er vele zijn in ons land, een beeld dat even onthutsend als hartverwarmend is.

Regie: Katinka de Maar
Eindredactie: Maarten Slagboom
Research: Karen Al
Productie: Bircan Ünlü, Ruud Hermans

over Tim en Nicolaas

Tim den Besten en Nicolaas Veul waren samen eerder te zien in onder meer 100 dagen voor de klas (waarvoor zij een speciale vermelding kregen van de jury van de Zilveren Nipkowschijf), in 100 dagen in je hoofd, in Oudtopia, waarvoor ze een maand in een verzorgingshuis woonden, en in Superstream Me, een psychologisch experiment waarin zij hun leven achttien dagen non-stop streamden. In 100 dagen in de vergeten wijk gaan ze opnieuw een experiment aan waarbij ze zichzelf niet ontzien.

meer van Tim en Nicolaas