Neske Beks heeft bijna 2.800 Facebookvrienden, en is naar eigen zeggen behoorlijk verslaafd aan het medium. In de 2doc Beyond My Walls vraagt zij zich af wat Facebook zo verslavend maakt.

Daan Hovens

Discussies over Facebook gaan vaak over privacy en de vraag wat Facebook allemaal wel en niet met je data zou mogen doen. Maar wie zet al die foto's en persoonlijke berichten eigenlijk online? In Beyond My Walls maakt Neske Beks de privacykwestie persoonlijk en vraagt: waarom doe ik wat ik doe op Facebook, en wat levert mij dat op?

Veel aandacht in de documentaire gaat uit naar likes. Waarom geeft het mensen zo'n kick om veel likes te ontvangen voor een foto of een bericht?

Beks bedenkt dat het een soort van liefde en erkenning is, een teken van dat je gezien en belangrijk gevonden wordt. Maar tegelijkertijd beseft ze dat zo'n like eigenlijk natuurlijk helemaal niet zoveel voorstelt. Waarom hecht ze er dan toch zoveel waarde aan? Waarom trapt ze - tegen beter weten in - in deze val?

Regie: Neske Beks. Geproduceerd door Submarine en de VPRO met steun van het Mediafonds.
 

een leven zonder Facebook

Beks wil af van haar Facebookverslaving, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de openingsscène van Beyond My Walls vraagt ze haar zoon om haar te ontvrienden. Beks lijkt dit een gezonde stap, maar ze zegt ook dat ze haar zoon zal gaan missen op Facebook. De verleiding om je eigen kind te volgen is natuurlijk groot - en de pijn van een online ontvriending door je eigen kind is net zo echt als de kick van een like.

Op een gegeven moment besluit Beks om haar Facebookaccounts (ze heeft er twee) te deactiveren. Maar dit brengt allerlei nadelen met zich mee. Ze mist nu nieuwtjes uit haar netwerk, uitnodigingen voor feestjes en mogelijkheden om haar schrijf- en filmwerk te promoten. Kan een mens tegenwoordig eigenlijk wel zonder Facebook?

Misschien wel. De VPRO-gids interviewde drie personen die bewust besloten hebben om geen Facebookaccount aan te maken. Het artikel vind je hieronder.