five years

3Doc: David Bowie

five years

3Doc: David Bowie

In deze 3Doc wordt de creatieve visie van de kameleontische rockster vertoond.

3Doc: David Bowie, 5 years

Een 3Doc van Francis Whately. De documentaire portretteert David Bowie in vijf belangrijke jaren: van Ziggy Stardust via Heroes naar Let's Dance.

David Bowie wordt gezien als een van de meest vernieuwende artiesten van de twintigste eeuw. Na een stilte van tien jaar kwam hij begin 2013 geheel onverwacht met de nieuwe single Where are we now?, gevolgd door een nieuw album The Next Day en een internationale overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Londense Victoria and Albert Museum met kostuums, songteksten en decors. In januari 2016, vlak na het uitkomen van zijn laatste album Blackstar, overleed hij. Toen pas werd bekend dat hij al zestien maanden tegen leverkanker had gestreden.

Five Years begint in 1971, het jaar waarin Bowie met Ziggy Stardust kwam; gaat verder in 1975 waarin The Young Americans en The Thin White Duke ontstonden; springt naar 1977 met de releases van Low en Heroes; duikt in 1980 met Ashes to Ashes, de meest iconische song van dat decennium; en buigt af naar 1983, toen Bowie commerciëler werd met de release van Let’s Dance. Five Years geeft een beeld van Bowie’s creatieve visie en toont hem niet alleen als een kameleontische rockster maar ook als een artiest die zich baseert op diverse culturele invloeden.

Regie: Francis Whately, BBC, 2013

Bowie: kenners over zijn invloed op de popcultuur

Madonna, Lady Gaga, Arcade Fire en de Scissor Sisters - ze lijken duidelijk geïnspireerd door de Jean Genie himself. Maar waar zie je nu precies het 'Bowiaans' terug bij deze namen (en vele anderen)? We legden het voor aan stijlgoeroe Arno Kantelberg, muzikant Bent van Looy (Bowiefan, trad op in het Bowiefilmpje van radio Soulwax) en journalist Paul Evers die the Thin White Duke ooit interviewde en helemaal van hem onder de indruk was.