3Doc: Daft Punk Unchained

Elektronisch duo Daft Punk maakte met 'Get Lucky' de grootste hit van de afgelopen jaren. Wie schuilen onder die robothelmen?

Lennart van der Burg

3doc: Daft Punk Unchained

Op 1 januari 2000 hebben Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo genoeg van hun publieke leven. Vanaf die dag verschijnt het Franse dj-duo, beter bekend als Daft Punk, uitsluitend in robot- pakken in het openbaar. Of het nu een Grammy-uitreiking, een fotoshoot of een radio-interview betreft: hun helmen blijven op.

Daft Punk Unchained belooft in de eerste minuten dat deze helmen in de documentaire af zullen gaan. Dit klopt ten dele. Zo zien we bijvoorbeeld op archiefbeelden het piepjonge duo, dat dan nog in rockband Darlin’ speelt. Nadat ze het Parijse nachtleven hebben ontdekt, verleggen Bangalter en De Homem-Christo hun aandacht echter al snel naar dansmuziek. In de begindagen van Daft Punk maken ze nog knetterharde electroproducties, deels op basis van het gekraak dat uit hun computers komt. Hun tweede album Discovery (uit 2001, mét helmen) heeft een meer jarenzeventigdiscogeluid en levert hits op als ‘Around the World’ en ‘One More Time’.

Maar Daft Punk heeft meer in zijn mars dan beats en bliepjes componeren: zo maakt het zijn muziekvideo’s met gelauwerde regisseurs Spike Jonze en Michel Gondry. Het dj-duo regisseert tevens zelf animatiefilm Interstella 5555, over muzikanten die lijden onder grote platenlabels, en speelfilm Electroma, over robots die mens willen worden.

‘Alles wat ze doen heeft een bepaalde bedoeling,’ benadrukt ‘Get Lucky’-zanger Pharrell Wil- liams tegen de Unchained-camera’s. Net als andere sprekers in de documentaire (zoals Kanye West, Nile Rodgers en Gondry) verafgoodt Pharrell de elektronische pioniers, en toont hij zich buitengewoon dankbaar dat hij met Daft Punk heeft mogen samenwerken.

Dankzij de vele bewonderaars, de bijzondere samenwerkingen en de flitsende live-shows in de documentaire is Unchained overvol en overweldigend. Dat de helmen ondanks de beloftes niet af gaan – we zien de heren namelijk alleen vóór hun robotperiode – is geen probleem: het onderstreept de kracht van de anonieme muzikant die niets geeft om roem, maar het kunstwerk altijd voorop wil laten staan.

Toch benieuwd hoe het duo eruitziet? Vooruit: Bangalter heeft een kleine cameo in Reality, de nieuwe speelfilm van collega-dj Mr. Oizo. Ook zouden ze in het publiek van de Grammy-uitreikingen in 2014 te zien zijn geweest, náást de twee Daft Punk-robots die hun vijf Grammy’s in ontvangst namen. Dat uitgerekend dit curieuze beeld het laatste shot is van Daft Punk Unchained, lijkt dit gerucht te bevestigen.

Regie: Hervé Martin Delpierre
Een productie van de BBC

Daft Punk Unchained belooft in de eerste minuten dat de helmen in deze documentaire af zullen gaan. Dit klopt ten dele.