3Doc: Messi

Hoe een verlegen Argentijnse jongen de grootste voetballer van deze tijd werd. Kwam dat door training of is dat aanleg?

3Doc: Messi
Regie: Álex de la Iglesia

Lionel Messi (Argentinië, 1987) is een weinig kleurrijke, soms wat saaie jongen. Op het oninteressante af, ware het niet dat hij een van die mensen is die ‘alles’ kan met een bal. Dat zag zijn oma ook, die hem dan ook al jong op voetballen deed.

Scouts van FC Barcelona zagen hem spelen en haalden hem naar Spanje, waar hij werd opgekweekt - letterlijk, want aanvankelijk werd La Pulga ('De Vlo') te klein bevonden voor het voetbal.

Cruciale gebeurtenissen uit zijn leven waar geen camera bij was worden nagespeeld, door vier ‘Messi’s’.

Met succes bewees hij het tegendeel, want op de Wereldbeker na is er geen belangrijke voetbalprijs die niet gewonnen werd door een team met Messi in de gelederen: acht keer kampioen van Spanje (ook in 2016 weer), vier keer de Champions League en nog een reeks prijzen tussendoor (inclusief vier Ballon d'Or's). Jaarlijks, soms zelfs wekelijks, schiet hij records aan gort.

Álex de la Iglesia maakte een documentaire over het (sportieve) leven van de Argentijn. In een restaurant in Barcelona praten allerlei mensen – onder wie Barcelonees Johan Cruijff – over de man en zijn wondersloffen.

Archiefmateriaal ontbreekt niet, en ook het familievideoarchief van de familie Messi is geplunderd. Cruciale gebeurtenissen uit zijn leven waar geen camera bij was worden nagespeeld, door wel vier ‘Messi’s’. De filmmaker moet ook een
kunstenaar zijn, want welke acteur kan ook maar een beetje geloofwaardig ‘een van de beste voetballers aller tijden’ spelen?

meer sportdocumentaires van de vpro