3Doc: Kurt Cobain: Montage of Heck is een ruige tocht door het leven van de succesvolle zanger van Nirvana, tot aan zijn tragische zelfmoord op zevenentwintigjarige leeftijd.

3Doc: Kurt Cobain: Montage of Heck
Deze aflevering is zaterdag 7 december 2019 om 22.43 uur te zien op NPO 3. Daarna helaas niet online te zien.

Kurt Cobain, de zanger, gitarist en liedjesschrijver van Nirvana, is 25 jaar na zijn dood (op 5 april 1994) nog steeds een icoon. De 3Doc: Kurt Cobain: Montage of Heck is een ruige tocht door het leven van Cobain. Deze door Nirvana goedgekeurde biografie van hun zanger belicht zijn moeizame beginjaren en het succes, tot de dag waarop hij als 27-jarige uit het leven stapte.

'Kurt Cobain was een hele mooie jongen, en dat maakt het waanzinnig moeilijk, want hij heeft geen hele duidelijke karakteristieken'

animator Hisko Hulsing

Getuigenissen van onder andere Cobain's moeder en zus; zijn weduwe, Courtney Love; ex-vriendin Tracy Marander en ex-bandlid Krist Novoselic wisselen elkaar af met Cobain's eigen woorden. Filmmaker Brett Morgen had toegang tot de persoonlijke archieven van Cobain en trof een schat van nieuw materiaal aan, die het turbulente leven van Cobain documenteert en zijn compromisloze creatieve geest laat zien.

De filmmaker vond een geluidsmontage met de titel Montage of Heck, en die inspireerde hem tot de titel van de film. Deze opname op een viersporen cassetterecorder bestaat uit fragmenten van liedjes, gemanipuleerde radio-opnamen, demo's en geluidsfragmenten van Cobain. Met behulp van Cobain's kunstwerken, fotografie, tijdschriften en familiefoto’s heeft de Nederlander Hisko Hulsing originele animaties gemaakt die de belangrijke momenten uit het leven van Cobain illustreren.

Acht jaar werkte de regisseur aan Kurt Cobain: Montage of Heck. De film laat zien dat de legendarische muzikant als kind begaafd, overgevoelig, hyperactief en meedogenloos perfectionistisch was. Al heel jong begon hij met muziek maken en tekenen. Als tiener ontdekte hij de punk, muziek die hem op het lijf geschreven was. Hoe beroemder hij werd, hoe meer zijn drugsgebruik en destructief gedrag toenamen. Tot die fatale dag in 1994.