dinsdag 19 november, 23.05 uur, NPO 3 (herhaling)

3Doc: Senna

De documentaire 'Senna' geeft een exclusief kijkje in het leven van de op 1 mei 1994 overleden Braziliaanse Formule 1-legende Ayrton Senna. Verteld met enkel archiefmateriaal volgt de documentaire Senna tijdens zijn korte carrière.

De documentaire focust op Senna's debuut en de decennialange, sportieve vete in de jaren '80 met toenmalig wereldkampioen Alain Prost, tot zijn strijd tegen de politieke spelletjes in de sport. In 1994 kwam Senna om het leven bij een ongeluk op het circuit van Imola. Hij was slechts 34 jaar.

De documentaire is geregisseerd door Asif Kapaduia, die later ook de Oscarwinnende film Amy regisseerde. Senna is inmiddels een ware documentaireklassieker.

Senna's dood heeft grote impact gehad op zijn fans en mede-coureurs, maar kwam ook als een klap voor het hele land. Toenmalig president Itamar Franco kondigde drie dagen nationale rouw aan meteen nadat hij het nieuws te horen kreeg. Alle staatsscholen in Brazilië kregen daarbij ook een dag vrij. Regisseur Asif Kapadia vertelt hoe niet alleen Senna’s fans, maar ook kijkers die totaal onbekend zijn met zijn verhaal geboeid worden door de documentaire en dat het verhaal geschikt is voor zowel jong als oud. Het hele interview met Asif Kapadia valt hier te bekijken.