pilot: Het zwarte schaap

Kapsalon Cüt

Kapsalon Cüt is een nieuwe animatieserie waarin een Turkse kapsalon symbool staat voor de Nederlandse samenleving. De comedy reflecteert op satirische, harde en soms zwartgallige toon op de actualiteit en volgt het wel en wee van Miloud (Milly), Hakan, Sander en Asawa. Met hun grote mond en scherpe tong mengen zij zich in elke discussie. En dat loopt niet altijd even goed af, vooral wanneer 'bekende buitenstaanders' de kapsalon binnenwandelen, zoals politici die zieltjes willen winnen.

In de dubbele pilotaflevering 'Operatie zwarte schaap' lijkt het een normale dag in het leven van Milly, Hakan, Asawa en Sander. Ze zijn aan het werk in hun Cütste Kapsalon van het land, totdat de persconferentie begint en Mark Rutte nieuwe corona-maatregelen aankondigt, die vooral de jongeren treffen.

Het leven van de hoofdrolspelers staat op zijn kop. Kapsalon-eigenaar Osman gooit per direct alle jongeren de zaak uit om sluiting en boetes te voorkomen. Hoe ze nu aan het geld moeten komen is een probleem. Mevrouw Winthi, de lokale voodoo priesteres, komt met een ‘oplossing’ die voor veel chaos zorgt.

De boa’s moeten in de aflevering aan de bak om de orde in de straten te waarborgen. Minister Grapperhaus kondigt de grootschalige operatie aan 'Het zwarte schaap'. Door deze operatie krijgen de boa’s een belangrijke rol, want minister Grapperhaus gaat ze belonen met (extra) geld en wapens.

De jongeren lijken nu het zwarte schaap en gaan op in de strijd tegen de overheid en proberen ondertussen hier ook nog een slaatje uit de slaan. Kunnen de jongens de rust weer terugbrengen in de kapsalon of hebben ze ‘buitenaardse’ hulp nodig van complotdenkers van Planet Deamon (Zuid)...? En wie is nu de echte slechterik in deze gloednieuwe episode van Kapsalon Cüt?

Milly

Miloud is van Marokkaanse afkomst. Het maakt niet uit waar de discussie over gaat, hij heeft overal een mening over. En dat moet iedereen weten ook. Zijn mening kan dagelijks veranderen trouwens. Milly is namelijk een enorme hypocriet. Hij noemt zichzelf een entrepreneur, maar in de buurt staat hij bekend als parttime hosselende oplichter. Het feit dat hij geen studie heeft afgerond is een gevoelig onderwerp voor hem. Met zijn bijbaan als kapper in Kapsalon Cüt probeert hij geld te verdienen, want door de schulden die hij heeft zit hij altijd in de problemen.

Asawa

Zoon van Afrikaanse ouders en een activist. Hij is eigenlijk meer Nederlands dan Afrikaans, maar probeert dat heel geforceerd te verhullen. Vooral omdat hij denkt dat de Nederlandse meiden voor zijn Afrikaanse charmes vallen. Verder is Asawa een ware Sint en Piet hater en loopt hij bij elke Black Life Matters-demonstratie voorop.

Hakan

Hakan is als Turkse tiener geadopteerd door zijn oom Osman, de eigenaar van Cüt. Vooral om gebruikt te worden als goedkope arbeidskracht. Hakan werkte voor zijn kapperscarrière als döner-snijder in een kebabzaak. Hij kan totaal niet knippen, en verknipt iedereen tot ergernis van kapsaloneigenaar Osman. Zijn droom is om een bekende influencer te worden.

Sander

De zoon van rijke ouders. Zijn ouders wonen al jaren in aangrenzende rijke buurt. Zijn ouders hebben door de jaren heen de stad zien veranderen. En daar hebben ze moeite mee. Het feit dat Sander een ‘wannabe-mocro’ is, maakt het dus extra pijnlijk voor ze. Sander maakt zich zorgen over van alles en nog wat. Hij vindt alle Nederlanders racisten zijn en dat laat hij bij elk gespreksonderwerp blijken. Of het nou gaat om de prijs van een schaap tijdens het offerfeest of de kleur van de koffiemok van Rutte, Sander weet elke keer de racismekaart te trekken. Dat gaat soms zo ver dat zijn matties het zelfs irritant beginnen te vinden.

Osman

Osman is de Turkse geldbeluste eigenaar van de kapsalon. Hij is getrouwd met zijn grote liefde Tineke waarmee hij Kapsalon Cüt runt. Hakan is hun adoptiekind, en daarnaast hebben ze een pratende (Duitse) papegaai genaamd: Günther. Zelf knipt hij niet meer. Alleen wanneer rijke klanten binnenwandelen, wil hij nog wel eens zijn schaar oppakken. Vooral omdat hij hoopt op een dikke fooi. Osman is onsympathiek en ligt dagelijks in de clinch met alles en iedereen. Wanneer hij hoort dat er nog een derde kapperszaak in de straat wordt geopend, is hij van plan een kappers-oorlog te beginnen.

Tineke

Tineke komt uit Rotterdam en is de vrouw van Osman. Ze is een echte Rotterdamse en heeft een 'tyfus pleuris hekel' aan Amsterdammers. Die zijn dan ook niet welkom in de kapsalon. Ze heeft een verleden als hooligan. Ze vindt het heerlijk om Osman te corrigeren wanneer hij weer eens een fout maakt of liegt. En dat doet hij vaak. Heel vaak. Word on the street is dat Tineke de echte baas is van de kapsalon en dat Osman naar haar pijpen danst.

Mw. Winthi

Mw. Winthi is eigenaresse van de Surinaamse toko in de straat. Waar ze ook praktijk houdt als wintipriesteres. Als voorzitter van de ondernemerscommissie van de straat is ze behoorlijk fanatiek. Mw. Winthi wil ooit burgemeester van de stad worden en lobbyt er alvast op los. De geruchten gaan dat Mw. Winthi eigenlijk van een andere planeet komt.

Günther

Voordat Osman definitief naar Nederland kwam, woonde hij drie jaar lang in het Turkse Berlijn. Hij kreeg Günther kado, en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Günther is een praatgrage papegaai die grote voorliefde heeft voor Duitse Vaderlandse Geschiedenis. Hij vermoeit alle mensen in de kapsalon met Germaanse wijsheden.

Mw. Thi

Mevrouw Thi heeft een nagelstudio naast de kapsalon. Ze oogt fragiel en kwetsbaar, maar is ze dat ook werkelijk? Er gaan geruchten dat er in de kelder van de nagelstudio een wiethok staat, maar dat zijn roddels die volgens haar door Osman de wereld in zijn geholpen. Mevrouw Thi heeft namelijk een succesvol bedrijf en wil graag Kapsalon Cüt overnemen om uit te breiden. Toch blijft het verdacht dat er vaak dubieuze mannen in en uit haar zaak komen.

boa Yasmin

Yasmin is in opleiding voor wijkagent, maar voordat ze dat wordt moet ze eerst meelopen met een lokaal boa-team. Zij loopt dagelijks de kapsalon binnen om met iedereen een praatje te maken. Ze wil graag op de hoogte blijven van wat zich in de buurt afspeelt. Miloud, Sander en Asawa zijn dol op haar. Yasmin is niet op haar mondje gevallen en zet ze meteen op hun plek als ze te ver gaan.

boa Prem

Prem wilde eigenlijk politieagent worden, maar door zijn lengte haalde hij de politietest niet. En dat frustreerde hem. Daarom koos hij voor het boaschap. Zijn werk als chef neemt hij heel serieus (en de rest van het team neemt hem daarom ook nooit serieus).

Yahia Yousfi

Yahia Yousfi (38) is zijn carrière begonnen bij radiostation NPO FunX. Daarnaast is deze creatieveling muzikant en schrijft en verzorgt hij zijn eigen comedyshows. Zo kwam hij tot de halve finale tijdens het Leids Cabaretfestival 2015. Hij is één van de bedenkers van de online serie Mocropark. In deze serie nemen ze alles en iedereen op de hak. Zo ontstond dan ook het idee voor Kapsalon Cüt, wat hij samen bedacht met Yücel Kopal. Samen met een jong en creatief team werkten ze een plan uit. Hij vroeg mensen uit zijn eigen netwerk om aan te sluiten bij dit toffe project en zo ontstond aflevering 1 ‘Het Zwarte Schaap’.

Salomé Toet

Salomé Toet is docent Nederlands op een middelbare school en schrijft daarnaast voor Kapsalon Cüt. Ze schreef voorheen voor de website van Radio FunX en maakte daar ook programma’s en schreef voor de radiosoap FunXtream, waar ze ook samenwerkte met Yahia en Guus.

Dinja Pannebakker

Dinja Pannebakker (33) ken je misschien van de vierdelige serie van Omroep Human voor 3Lab Ik kòm niet uit Sri Lanka. Daarnaast is ze voice over en werkt als radiomaker bij NPO FunX. Via FunX leerde ze Yahia kennen. In zijn vrije tijd leert hij Dinja scripts schrijven. Samen maakten ze al een aantal afleveringen voor Mocropark. Voor de nieuwe serie Kapsalon Cüt heeft Dinja meegeholpen met schrijven aan het script, deed ze de productie en sprak ze meerdere vrouwelijke characters in.

Jeffrey De Brito Silva

Jeffrey De Brito Silva (33) is een creatieve duizendpoot. Hij volgde een opleiding voor het animeren van cartoons. Hij zit niet stil, want hij produceert ook muziek voor bekende artiesten in o.a. de dansscene. Voor Kapsalon Cüt schreef Jeffrey mee aan het script, daarnaast tekende hij alle storyboards en hielp hij bij het animeren van de serie.

Mo Hersi

Mo koos zelf voor het podium. Hij is een ‘inspirerend comedian’. Zijn speeches, vlogs en optredens hebben vaak genoeg een serieuze boodschap. Zelf zegt hij: 'Ik wil laten zien dat mijn afkomst en mijn burgerschap elkaar niet in de weg hoeven te zitten.' Mo hielp mee aan het schrijven van de serie.

Yuba Akabi

Yuba Akabi Is een creatieve duizendpoot. Hij studeerde Game Art aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Daarnaast is hij beat maker, producer en ontwerpt hij logo’s. Voor Kapsalon Cüt heeft Yuba voornamelijk meegeholpen aan het animatieproces.

Felix Stegeman

Je zou hem kunnen kennen als ‘Felix015’ van zijn populaire video’s op YouTube.  Voor Kapsalon Cüt heeft Felix bij verschillende onderdelen geholpen. Van animeren en audiovormgeving, tot aan het meeschrijven van het script.

Guus Pengel

Guus Pengel coacht de schrijvers van Kapsalon Cüt en schrijft voor elk medium dat er is. Hij schreef mee aan de films ‘Tuintje in mijn hart’ en ‘Sing Song’ en heeft al aan meer dan 20 theaterproducties geschreven. Ook werkt hij vaak met comedians zoals Jörgen Raymann, Roué Verveer, Howard Komproe en Narsingh Balwantsingh.

Ayoub Louihrani (Boer Ayoub)

Boer Ayoub is opgegroeid in Amsterdam-Oost en staat bekend als eerste gediplomeerde Mocro-boer in Nederland. Hij is te zien in zijn vlogs waarin hij zijn volgers een kijkje geeft in het boerenleven. Met zijn verhaal en boodschap wil hij vooral de jongeren inspireren. Hij vertolkt de stem van Milly.

Numidia El Morabet

Numidia is te horen op de hit ‘Meli Meli’ van Ali B en Ronnie Flex en heeft ook al een platencontract bij Trifecta binnengesleept. De talentvolle zangeres werd bekend met haar deelname aan The Voice Kids, waar ze in 2015 in de finale stond. Ondertussen heeft Numidia niet stilgezeten en is ze ook te horen op haar nieuwe tracks ‘Alleen Wij’ in samenwerking met Famke Louise en op ‘Chale’ in samenwerking met Johny500 en Chip Charlez. Numidia heeft grootse plannen en laat zien dat ze keihard werkt om haar dromen waar te maken. In Kapsalon Cüt zal zij de stem van wijkagente Yasmine inspreken.

Sander Bellekom

Sander is radio-dj bij NPO FunX, voice over en stemacteur. Hij spreekt de stemmen van verschillende personages in Kapsalon Cüt in.

Youssef Koukouh

Youssef Koukouh beter bekend als Youstoub, is een vlogger/presentator van Marokkaanse origine. Youssef is werkzaam bij FunX als radio-dj, interviewer en bij MTV als presentator. In Kapsalon Cüt zal hij de rol van Hakan op zich nemen.

Dulci Soares Brito

Dulci Soares Brito is geboren en getogen in Rotterdam. Haar roots liggen op de Kaapverdische eilanden. Haar warme stem valt onmiddellijk op. Dulci werkt dan ook al jaren met veel plezier als radio dj, voice over én stem actrice. Dulci zal de stem van Mevrouw Winthi inspreken.

Juneoer Mers

Juneoer Mers is te zien als Ike Turner in TINA - De Tina Turner Musical. In 2018/2019 speelde hij de rol van Banzai in The Lion King. Juneoer was te zien in de rol van Hengst in de musical The Full Monty. In 2016/2017 speelde hij de rol van Hud in HAIR, zowel in Nederland als in Oostenrijk. In het theaterseizoen 2015/2016 stond hij op de planken in de musical Pumps en Penalties. In 2009 veroverde hij met de musical Mijn Leven als Theo Nijland ‘De Mus’, voor de beste Paradevoorstelling van 2009. Ook is hij regelmatig te zien in Het Klokhuis en speelde hij in Mijn Oma is Gek (2011) en Moordvrouwen (2010). Daarnaast was hij te zien in de film Alleen Maar Nette Mensen (2012). Overig is hij stemacteur voor verschillende animatieseries en films voor onder andere Netflix en Disney+. Hij zal in Kapsalon Cüt de stem van Asawa inspreken.

Tim Beumers

Tim Beumers is een allround mediaman. Hij heeft een lange loopbaan als muzikant achter de rug, werkte voor FunX als presentator, DJ en conceptontwikkelaar. Daarnaast deed hij opdrachten voor diverse grote mediabedrijven en merken. Tegenwoordig is hij adviseur voor diverse overheden waar hij zijn expertise inzet om bestuurlijke vernieuwing vorm te geven.

overzicht

Osman - Yahia Yousfi
Hakan - Youssef Koukouh
Milly - Ayoub Louihrani
Asawa - Junior Mers
Sander - Sander Bellekom
Gunther - Tim Beumers
Mevrouw Winthi - Dulci Soares Brito
Boa Prem - Jeffrey De Brito Silva
Tineke - Dinja Pannebakker
Wijkagente Yasmine - Numidia EL Morabet